Israel kenakan semula sekatan baharu

BAITULMAQDIS, 17 JULAI – Kerajaan Israel berkata hari ini ia akan mengenakan sekatan baharu untuk mengawal penularan koronavirus dalam harapan mengelak satu lagi lockdown umum.

Ia berkata dari pukul 5 petang waktu tempatan Jumaat sehingga 5 pagi setiap Ahad, gedung membeli-belah, kedai dan tempat lain akan ditutup – satu langkah yang akan dilaksanakan setiap hujung minggu sehingga notis selanjutnya.

Gim akan ditutup kepada orang awam tujuh hari seminggu, sementara restoran akan dihadkan kepada perkhidmatan bawa pulang atau penghantaran pada Isnin hingga Jumaat, kata kenyataan dari pejabat Perdana Menteri Benjamin Netanyahu dan kementerian kesihatan.

Bagaimanapun, “tidak adanya sekatan untuk keluar dari rumah,” katanya.

Kenyataan berkata tertakluk kepada kelulusan parlimen, perkumpulan lebih dari 10 orang di ruang tertutup dan 20 orang di tempat terbuka, tidak termasuk tempat kerja yang diluluskan dan keluarga asas, juga akan diharamkan.

Langkah baharu bertujuan ‘mengelak lockdown umum memandangkan peningkatan mendadak dalam kadar jangkitan koronavirus.’

Negara dengan sembilan juta penduduk itu telah mencatat 46,059 kes disahkan pada malam semalam, termasuk 384 kematian.

Tatkala Israel mengalami musim panas, dengan suhu purata harian 30 darjah Celsius, kenyataan berkata pantai akan ditutup pada hujung minggu mulai 24 Julai.

“Pencabulan mana-mana sekatan akan menyumbang kepada kesalahan jenayah,” kata kenyataan. – AFP