Israel lancar serangan ke atas Semenanjung Gaza

BANDAR GAZA, 16 JUN – Israel melancarkan serangan udara di Semenanjung Gaza awal kelmarin selepas pejuang di wilayah Palestin menghantar belon api ke selatan Israel, dalam ketegangan pertama kedua-dua belah pihak sejak konflik utama pada Mei yang mana telah mengorbankan ratusan orang.

Serangan tersebut adalah yang pertama di bawah kerajaan gabungan baharu diketuai oleh Naftali Bennett, yang mengambil alih pimpinan pada Ahad selepas menggulingkan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu.

Serangan dibuat ketika lebih ribuan pembantah nasionalis Yahudi yang membawa bendera Israel membanjiri pintu utama Baitulmaqdis kelmarin, dengan pasukan polis dikerah dan pemerhati antarabangsa diseru untuk bertenang.

Menurut sumber Palestin, tentera udara Israel menyasarkan sekurang-kurangnya satu kawasan di bahagian timur Khan Yunis, selatan Semenanjung Gaza, yang dihuni oleh kira-kira dua juta penduduk.

Pasukan Pertahanan Israel (IDF) berkata ia adalah sebagai tindak balas ‘serangan belon’, dan mengatakan ‘jet pejuang mereka menyerang kawasan pejuang Hamas’.

Serangan udara dilancarkan tentera Israel di Semenanjung Gaza selepas pejuang di wilayah Palestin menghantar belon api ke selatan Israel. – AFP

Mereka menambah bahawa ‘kemudahan dan tapak perhimpunan operasi’ di Khan Yunis telah disasarkan. Tiada sebarang korban jiwa dicatatkan setakat ini.

IDF turut menambah mereka ‘bersedia bagi sebarang senario, termasuk bermula semula keganasan, dalam aktiviti ketegangan di Semenanjung Gaza’.

Anggota bomba tempatan berkata belon api menyebabkan kira-kira 20 kebakaran di selatan Israel.

Ketegangan ini adalah yang pertama antara Israel dan pejuang Palestin sejak gencatan senjata berkuat kuasa pada Mei, menamatkan pertempuran selama 11 hari yang mengorbankan 260 rakyat Palestin termasuk beberapa orang pejuang, menurut pihak berkuasa Gaza.

Di Israel, 13 orang terkorban, termasuk seorang anggota tentera, oleh serangan roket dari Gaza, menurut pihak polis dan tentera. – AFP