Saturday, September 30, 2023
23.3 C
Brunei

  -

  Israel perketat sekatan, kes COVID-19 melonjak

  BAITULMAQDIS, 18 OGOS – Sekatan baharu yang bertujuan untuk membendung penularan COVID-19 dilaksanakan di Israel hari ini, setelah penduduk di sana yang sebahagian besarnya telah divaksinasi menyaksikan kadar jangkitan harian tertinggi sejak Januari.

  Langkah-langkah itu, yang diumumkan Ahad lalu, mewajibkan sijil vaksinasi atau ujian koronavirus negatif untuk memasuki tempat awam, termasuk restoran dan bar, tempat budaya dan sukan, hotel serta gim, kata kementerian kesihatan.

  Hal yang sama turut dilaksanakan kepada mereka yang yang ingin memasuki rumah ibadat, masjid atau gereja dengan kehadiran lebih daripada 50 orang sahaja.

  Di samping itu, kapasiti kedai, pusat membeli-belah dan taman industri akan dihadkan kepada seorang setiap tujuh meter persegi.

  Setelah dilaksanakan pada Disember lalu, usaha vaksinasi Israel mendapat pujian secara meluas kerana menurunkan jangkitan secara drastik. Tetapi meningkat semula disebabkan varian Delta. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Singa baham tuan

  TOKYO, 29 SEPT – Seorang penjaga zoo di taman safari Jepun terbunuh selepas seekor singa dipercayai menyerangnya ketika dia cuba membawa haiwan itu masuk...