Saturday, April 20, 2024
30.2 C
Brunei

  -

  Israk Mikraj disambut 8 Februari

  Oleh Yusrin Junaidi –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 22 JAN – Majlis Sambutan Israk dan Mikraj Peringkat Negara bagi Tahun 1445 Hijrah akan diadakan pada 8 Februari di Dewan Plenari, Pusat Persidangan Antarabangsa, Berakas.

  Majlis yang membawa tema Sembahyang Tiang Agama itu adalah bagi memperingati peristiwa bersejarah Israk dan Mikraj Nabi Muhammad SAW.

  Tahun ini, majlis dikendalikan bersama oleh Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU), Jabatan Perdana Menteri (JPM), Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan (KKBS), Pusat Dakwah Islamiah (PDI), KHEU dan Unified National Networks Sdn Bhd (UNN).

  Majlis akan diisikan dengan bacaan ayat-ayat suci Al-Quran, persembahan selawat, ceramah khas dan persembahan khas.

  Para jemputan, ahli jawatankuasa, peserta persembahan dan individu yang hadir ke majlis itu nanti dinasihatkan untuk melakukan ujian pantas antigen (ART) di rumah masing-masing (jika perlu) dan hendaklah menunjukkan keputusan ART yang negatif melalui aplikasi BruHealth kepada penyambut tetamu atau ahli-ahli jawatankuasa yang bertugas.

  Individu yang mempunyai simptom-simptom seperti demam panas, batuk selesema, masalah pernafasan dinasihatkan untuk tidak menghadiri majlis.

  Gambar Fail Muiz Matdani
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  5 pekerja jadi sasaran serangan nekad

  KARACHI, 19 APRIL - Seorang pengebom nekad meletupkan jaketnya yang sarat dengan bahan letupan berhampiran sebuah van yang membawa pekerja kereta warga Jepun, yang...