Istana Romania, simbol status bagi penduduk miskin

Dengan tiang-tiang marmar yang tinggi, menara dan bumbung gaya pagoda, rumah-rumah reka bentuk rumit ini dibina oleh golongan bangsawan di kawasan desa Romania.

Terletak di bandar kecil dan kawasan ladang, Istana Roma ini agak mustahil namun luar biasa, mendedahkan usaha mereka untuk meningkatkan status dalam masyarakat minoriti yang terpinggir dan kebanyakannya adalah miskin.

Ia mula berkembang pada awal tahun 1990an selepas kejatuhan komunisme, ketika beberapa orang masyarakat Roma mula mempunyai pendapatan, sebahagiannya dikatakan meraihnya melalui mengumpul dan menjual besi atau melakukan perdagangan kecil.

Sekarang, dikenali sebagai salah sebuah negara termiskin di EU, bangunan yang mengagumkan ini, dianggarkan berjumlah beberapa ribu, dibina dalam beberapa tingkat malah ada juga pemilik menambah tingkatnya bagi mengalahkan bangunan yang lain.

Hiasan seperti tanda dolar AS atau logo jenama kereta Jerman dapat dilihat bagi menunjukkan simbol kekayaan. Arkitek Romania, Rudolf Graef berkata walaupun dianggap sebagai andaian seni mutlak, gaya ‘Istana Roma’ tidak pernah terpadam.

Ia mula berkembang pada awal tahun 1990an selepas kejatuhan komunisme, ketika beberapa masyarakat Roma mula melaburkan wang mereka dalam hartanah. – AFP
Terletak di bandar kecil dan kawasan ladang, Istana Roma ini agak mustahil namun luar biasa, mendedahkan usaha mereka untuk meningkatkan status dalam masyarakat minoriti yang terpinggir. – AFP

“Ia seakan-akan mencerminkan paradoks, sebahagian daripada sejarah Romania, tidak seperti seni bina kontemporari yang dilaksanakan oleh kerajaan negara itu sendiri,” katanya. Bumbung khususnya seakan-akan menerapkan unsur-unsur seni bina khas negara, katanya AFP.

Gaya reka bentuk agak berbeza dari rantau ke rantau, menurut Greaf, pengarang kajian mengenai topik itu.

Di Romania, reka bentuk rumah diinspirasikan oleh gereja-gereja Katolik dan mencampurkan struktur klasik dari barat daya dan neo-Romania di timur serta selatan dengan interpretasi gaya rumah petani tradisional, kuno ataupun bangsawan.

Pelbagai variasi, satu matlamat

Graef berkata walaupun variasi pelbagai namun kesemuanya mempunyai matlamat yang sama iaitu untuk mempamerkan prestij dan kejayaannya bagi mereka yang mendiaminya.

Ketika itu, struktur tersebut seakan-akan meniru bangunan-bangunan awam yang sedia ada, sebagai mana cerita di desa Buzescu, 100 kilometer di selatan ibu kota, Bucharest.

Finutu, ahli masyarakat Roma yang terkenal dan dilaporkan telah meninggal dunia dalam kemalangan jalan raya pada tahun 2012, telah menjadikan rumahnya itu sebagai mahkamah di mana dia dijatuhi hukuman penjara kerana melakukan aktiviti penipuan pada tahun 1990an.

Sumber pembiayaan istana ini sebenarnya tidak jelas, kata Graef. Kebanyakan pemilik di Buzescu telah berkata bahawa mereka telah menghasilkan wang melalui penjualan logam dan masih melakukan pekerjaan itu sebagai sumber pendapatan, manakala yang lain pula telah berhijrah keluar negara untuk bekerja.

Pada akhir era komunisme, undang-undang semakin lancar di mana penduduk lebih mudah untuk menghasilkan wang. Roma juga dapat mengesahkan identiti mereka selepas kejatuhan rejim diktator Nicolae Ceausescu pada akhir tahun 1989.

Selama berabad-abad, minoriti penduduk tradisional berkurangan dan dijadikan subjek perhambaan serta kemudiannya dikenakan asimilasi paksa di bawah komunisme. Bagi pihaknya, Costica Stancu, pemimpin masyarakat Buzescu Roma, menghubungkan kemuncakan istana itu seolah-olah membawa kembali kepada pihak Roma, di mana telah dirampas oleh pihak komunis.

Roma telah lama menjadikan tradisi memberikan duit syiling emas sebagai hadiah semasa kelahiran seorang anak atau perkahwinan.

Duit syiling itu diturunkan dari generasi kegenerasi malah adakalanya wanita Roma menjadikan duit syiling itu sebagai kalung.

Namun pada tahun 1978, rejim komunis telah memaksa penduduk Romania secara rasminya – kebanyakannya menyasarkan Roma – untuk mengembalikan emas mereka kepada pihak berkuasa. Kebanyakan kes penyerahan secara rasmi didokumentasikan, yang membantu dalam mengembalikan emas ke Roma di bawah undang-undang pasca-komunis. – AFP