Isu budaya, penapisan atau peringatan?

RIO DE JANERIO – Badut sudah bersedia untuk melakukan pementasan di atas panggung, wajah diwarnai putih dan pakaian terpaksa disesuaikan dengan teliti. Ia menjadi pertunjukan kedua rombongan Abrazo, sebuah persembahan untuk kanak-kanak tentang diktator fiksyen di mana ‘pelukan’ dianggap jahat. Pelakon-pelakon tersebut menarik nafas panjang sambil menunggu orang ramai mengambil tempat duduk masing-masing.

Kemudian perwakilan kerajaan bergegas masuk dan membatalkan persembahan tersebut. Badut ini tidak melanggar kontrak atau menyalahi hak pemilikan teater di mana pertelingkahan berlaku kemudian. Mereka membuat kesilapan kerana menyentuh mengenai politik kemudian disampaikan kepada penonton semasa persembahan pertama mereka – pantang larang Presiden Jair Bolsonaro di Brazil jika sebarang produksi mempersembahkan isu-isu politik mengenainya.

Abrazo merupakan antara kumpulan yang semakin aktif membuat persembahan, pameran, persidangan dan projek seni yang semakin meningkat namun persembahan mereka dibatalkan secara tiba-tiba sejak Bolsonaro mengambil alih jawatan pada 1 Januari lalu. Bolsonaro dan rakan politik, mengiklankan hubungan mereka dengan ahli strategi Donald Trump, Steve Bannon, berikrar untuk menentang ‘budaya Marxisme’ dari bangku sekolah ke pawagam dan juga muzium.

Penulis akhbar, yang juga presiden Bar Brazil dan artis terkenal termasuk Fernanda Montenegro dan Vik Muniz berkata bahawa konservatisme kebudayaan Bolsonaro boleh menyebabkan penapisan rutin dan kutipan semakin mengering terhadap produksi seni yang progresif.

Pendakwa raya juga berusaha untuk mengubah beberapa keputusan oleh pentadbiran Bolsonaro, seorang penganut Kristian dan mantan tentera yang lantang semasa pemerintahan diktator tentera 1964-1985, menyuarakan tuduhan penapisan dan menjelaskan bahawa kerajaannya tidak merancang untuk membiayai projek bertentangan dengan nilai-nilai tradisional namun mereka masih boleh meneruskan namun tanpa pembiayaan kerajaan.

Di studionya yang terletak di kawasan ladang tropika Rio de Janeiro, kejiranan Gavea, salah seorang artis seni terkenal Brazil, Vik Muniz, berkata bahawa dia menyesali terhadap beberapa orang ahli politik Brazil yang telah menjadi kurator budaya kemudian dianggap individu yang sering melakukan penapisan.

Budaya konservatif di negara katolik yang paling ramai penduduk di dunia itu semakin meningkat sejak beberapa tahun kebelakangan ini apatah lagi semenjak kemunculan Evangelikal, yang kini menyumbang satu daripada lima penduduk Brazil. Semakin banyak mereka telah menyatakan kemarahan melihat perbelanjaan pembiayaan wang cukai yang mereka anggap skandal atau bahkan kata-kata kufur. – AP

Abrazo merupakan antara kumpulan yang semakin aktif membuat persembahan, pameran, persidangan dan projek seni yang semakin meningkat. – AP