Isu kapal selam, Australia tolak tuduhan Perancis

SYDNEY, 19 SEPT – Perdana Menteri Australia, Scott Morrison hari ini menolak tuduhan Perancis yang mendakwa Canberra berbohong mengenai rancangan untuk membatalkan kontrak pembelian kapal selam Perancis, mengatakan dia semakin bimbang mengenai perjanjian tersebut ‘beberapa bulan lalu’.

Keputusan Australia untuk membatalkan perjanjian bagi mendapatkan kapal selam Perancis dan memilih kapal yang menggunakan kuasa nuklear buatan Amerika Syarikat (AS) mencetuskan kemarahan di Paris, dengan Presiden Emmanuel Macron memanggil balik kedutaannya di Canberra dan Washington dalam langkah yang tidak pernah dilakukan sebelum ini.

Canberra mempertahankan tindakannya ketika Perancis menyuarakan tuduhan pengkhianatan, dengan Morrison menegaskan dia dan ahli kabinetnya sebelum ini memberitahu isu mereka mengenai kapal-kapal Perancis.

“Saya rasa mereka mempunyai sebab untuk mengetahui bahawa kami merasa sangat bimbang mengenai kebolehan kapal selam Attack Class yang tidak memenuhi kepentingan strategik kami dan kami ingin menyatakan dengan jelas bahawa kami akan membuat keputusan berdasarkan kepentingan strategik kebangsaan kami,” beritahu Morrison kepada wartawan di Sydney.

Ucapan Morrison itu keluar selepas Menteri Luar Perancis, Jean-Yves Le Drian menggunakan bahasa tidak diplomatik terhadap Australia, AS dan Britain, yang juga sebahagian daripada pakatan keselamatan tiga hala diumumkan pada Rabu yang membawa kepada masalah tersebut. “Mereka telah menipu, memperdaya dan merosakkan kepercayaan serta menghina,” Le Drian memberitahu France 2.

Dia menyifatkan penarikan dutanya buat kali pertama dalam sejarah hubungan dengan negara-negara lain sebagai tindakan ‘sangat simbolik’ yang bertujuan ‘untuk menunjukkan mereka tidak puas hati dan terdapat krisis serius di antara mereka.’ Kontrak Perancis untuk membekalkan kapal selam konvensional kepada Australia bernilai AS$36.5 bilion apabila ditandatangani pada 2016.

Morrison berkata dia memahami kekecewaan Perancis, namun menambah, “Saya tidak kesal mengenai keputusan tersebut demi meletakkan kepentingan negara Australia.” – AFP

Scott Morrison memberitahu dia dan ahli kabinetnya membuat keputusan perjanjian kapal selam berdasarkan kepentingan strategik negaranya. – AP