Isu migran, infrastruktur jadi tumpuan di parlimen

KUALA LUMPUR, 16 JULAI – Memasuki hari keempat persidangan Dewan Rakyat hari ini, beberapa Ahli Parlimen dari Sabah dan Sarawak membangkitkan isu infrastruktur luar bandar, selain topik pendatang tanpa izin (PTI) yang menjadi permasalahan besar di Sabah.

Menerusi perbahasan usul menjunjung kasih titah Yang di-Pertuan Agong,  Datuk Seri Bung Moktar Radin (BN-Kinabatangan) mengesyorkan penubuhan jawatankuasa tertinggi melibatkan kerajaan negeri dan kerajaan pusat bagi membentuk hala tuju menangani hal berkaitan PTI yang telah lama membelenggu di negeri itu.

”Kita faham kerajaan Filipina juga seharusnya bertanggungjawab (dalam hal ini). Kita meminta mereka untuk mewujudkan kedutaan atau konsulat di Kota Kinabalu tetapi sehingga hari ini Filipina masih enggan. Inilah masalah yang kita hadapi dan berpuluh-puluh tahun isu PTI ini tidak akan selesai,” katanya. Bung Moktar turut mencadangkan kerajaan menyediakan Strategi Lautan Biru bagi menyelesaikan pelbagai perkara termasuk membanci penduduk, membasmi kemiskinan serta  memacu pembangunan di seluruh negara.

“Melalui inisiatif ini kita boleh membuat bancian serentak, tahu berapa jumlah penduduk, pendatang tanpa izin, tahap pembangunan dan seterusnya membolehkan pembangunan dapat direncanakan mengikut data-data tersebut,” katanya.

Sementara itu, Datuk Wilson Ugak Kumbong (GPS-Hulu Rajang) memohon Kementerian Kewangan agar menambah cawangan bank seperti Bank Simpanan Nasional, Bank Rakyat dan Agro Bank di kawasan pedalaman Sarawak bagi memudahkan rakyat mengeluarkan wang tunai.

Beliau turut meminta Kementerian Pertahanan mewujudkan jaringan keselamatan laluan sempadan Kalimantan-Sarawak sebagai persediaan menghadapi pemindahan pusat pentadbiran Indonesia dari Jakarta ke Kalimantan pada masa depan. – Bernama