Isu sempadan: India dan China capai persetujuan

NEW DELHI, 7 JUN – India dan China bersetuju menyelesaikan isu membabitkan sempadan secara aman, yang meningkatkan ketegangan antara dua negara pemilik nuklear itu, kata New Delhi hari ini, selepas mesyuarat antara pemimpin tertinggi angkatan tentera.

Ketegangan semakin meningkat sejak beberapa minggu lalu antara dua kuasa besar itu, berhubung sempadan sepanjang 3,500 kilometer, yang selama ini tidak pernah ditanda secara rasmi.

Ribuan pasukan dari kedua-dua negara terbabit dalam pertelingkahan di kawasan Ladakh, berhadapan Tibet.

“Kedua-dua negara setuju untuk menyelesaikan keadaan ini secara aman di kawasan sempadan, selaras dengan perjanjian bilateral,” kata kementerian luar dalam satu kenyataan.

Kementerian itu menambah, kedua-dua komander bersepakat bahawa penyelesaian awal adalah penting dalam hubungan bilateral kedua negara padat penduduk itu.

“Pada dasarnya, kedua negara akan meneruskan kerjasama ketenteraan dan diplomatik untuk menyelesaikan perkara ini, serta memastikan keamanan di kawasan sempadan,” kata kenyataan itu lagi.

Terdapat beberapa pertelingkahan antara tentera India dan China di sempadan sebelum ini, dan ia menjadi lebih kerap beberapa tahun kebelakangan ini.

Pada 9 Mei, beberapa anggota tentera India dan China cedera dalam satu pertempuran, membabitkan senjata seperti batu di negeri Sikkim. – AFP

Gambar fail menunjukkan rantau Ladakh yang menjadi kawasan yang dipertikaikan oleh India, Pakistan dan China. India dan China bersetuju menyelesaikan isu membabitkan sempadan secara aman, yang meningkatkan ketegangan antara dua negara pemilik nuklear itu. – AFP