Thursday, September 29, 2022
31.9 C
Brunei

Isu tarikh luput perlu dititikberatkan

-

Pada minggu lalu saya ada terbaca satu pendapat pembaca bertajuk Pantau barang-barang jualan oleh Asmah yang disiarkan dalam akhbar Media Permata bertarikh 31 Ogos 2022.

Sejujurnya pada awalnya, saya hanya menganggap pendapat pembaca tersebut satu perkara kecil yang hendak diperbesar-besarkan oleh penulis.

Menurut saya, penulis boleh saja melakukan aduan kepada pihak pekedai dan biarlah kes setakat di kedai itu saja kerana isu tersebut hanya isu kecil.

Namun tidak dijangka, isu yang disuarakan oleh Asmah itu berlaku pada diri saya sendiri, di mana saya nyaris termakan makanan yang sudah melepasi tarikh luput walhal keadaan fizikalnya masih elok.

Makanan tersebut dibeli gedung membeli-belah yang dikenali ramai dan diketahui memiliki ramai pekerja. Bagaimanapun, meski memiliki ramai pekerja tapi masih belum cekap dalam menyelenggara dan memeriksa barang-barang jualan sehinggakan isu tarikh luput dianggap benda yang remeh temeh.

Tidak dinafikan kita sebagai pengguna perlu peka untuk membaca label produk ketika membeli-belah.

Kita sebagai pengguna juga memiliki hak untuk bersuara dengan isu ini dan bukan hanya menumpukan mengenai harga barangan yang semakin naik.

Pihak pembekal dan pekedai jangan hanya membutakan mata memekakkan telinga mengenai isu barang yang sudah tarikh luput hanya kerana untuk mendapat keuntungan semata-mata.

Apa guna memiliki pekerja yang ramai jika tidak diarahkan untuk meme- riksa setiap produk jualan khususnya makanan.

Sehubungan itu diminta pihak relevan jangan menganggap ringan perkara ini kerana ia berkaitan dengan keselamatan pengguna.

Ahmad

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Penjawat awam dilarang luah pendapat di media sosial

COLOMBO, 28 SEPT – Sri Lanka hari ini mengarahkan penjawat awam untuk tidak meluahkan pendapat mereka di media sosial selepas beberapa orang pegawai mendakwa...
- Advertisment -