Itali denda Google AS$120 juta, salah guna kedudukan pasaran

ROM, 13 MEI – Pihak berkuasa anti-persaingan Itali hari ini mengatakan mereka telah mendenda Google lebih daripada 100 juta euro (AS$120 juta) kerana menutup aplikasi telefon pintar pesaing yang menawarkan pengecas semula dalam kenderaan elektrik.

Pihak berkuasa mengatakan bahawa Google, dalam sistem operasi Android dan aplikasi Google Play yang menguasai pasaran Itali, telah menyalahgunakan kedudukan pasarannya dengan menyekat aplikasi Enel X untuk pengguna kenderaan elektrik.

Ia mewajibkan Google untuk menyediakan aplikasi Enel X di Android Auto, yang mencerminkan ciri-ciri peranti Android, seperti telefon pintar, di skrin papan pemuka kereta.

Denda sebanyak 102,084,433,91 euro adalah kerana melanggar artikel 102 Perjanjian Fungsi Kesatuan Eropah yang mengawal monopoli dan isu-isu yang melibatkan sekatan persaingan.

Itali mendapati Google tidak membenarkan Enel X Italia membangunkan versi aplikasi Auto JuicePass yang sesuai dengan Android Auto. JuicePass menawarkan perkhidmatan yang berkaitan dengan pengecas semula dalam kenderaan elektrik, seperti mencari stesen pengecas terdekat dan menempah satu ruang di sana. – AFP

Seorang wanita berjalan di hadapan pejabat Google di Mountain View, California. – AP