Itali longgarkan lockdown paling lama di dunia

ROM, 4 MEI – Penduduk Itali bebas bersiar-siar dan melawat saudara untuk kali pertama dalam sembilan minggu hari ini tatkala negara yang paling teruk terjejas di Eropah melonggarkan lockdown koronavirus paling lama di dunia.

Lebih daripada empat juta orang, kira-kira 72 peratus di antara mereka lelaki, kembali ke tapak pembinaan dan kilang mereka.

Bunyi menggerudi dan pukulan bergema di seluruh Rom dan sekumpulan lelaki meminum espresso dari cawan plastik di depan Pantheon, bekas kuil Rom, tatkala kafe dibuka semula untuk perkhidmatan bawa pulang. “Suasana lebih ceria sekarang,” kata pemilik kedai runcit Rom Daniela. “Ia lebih baik daripada keheningan sebelum ini.”

Namun bar dan kedai ais krim masih ditutup. Penggunaan pengangkutan awam tidak digalakkan dan semua orang perlu memakai penutup mulut dan hidung di tempat awam tertutup.

Itali menjadi demokrasi Barat pertama yang menutup segala-galanya ketika menghadapi penyakit yang kini telah membunuh 28,884 orang, kebanyakan mereka di Eropah. – AFP

Keluarga bersiar-siar di taman Parco Sempione di Milan tatkala Itali mula melonggarkan lockdown kelmarin. – AFP