Sunday, April 21, 2024
24.3 C
Brunei

  -

  Itali umum pelan tingkatkan EV

  ROM, 1 FEB – Itali hari ini mengumumkan pelan bernilai 950 juta euro untuk meningkatkan industri kereta, langkah yang disambut oleh pembuat kereta Stellantis yang menuduh Rom kurang komitmen terhadap kenderaan elektrik (EV).

  Menteri Perusahaan, Adolfo Urso mengatakan ‘rancangan insentif kereta’ baharu untuk tahun 2024 melibatkan tiga tujuan iaitu untuk menghapuskan kereta yang paling mencemarkan, untuk membantu keluarga berpendapatan rendah menukar kenderaan lama mereka, dan ‘memberi insentif kepada pengeluaran’ di Itali.

  “Kita mesti benar-benar mengubah haluan berbanding apa yang berlaku pada tahun-tahun kebelakangan ini,” kata Urso pada Meja Bulat mengenai industri automobil, menurut satu kenyataan.

  Ia berkata pakej itu bernilai hampir satu bilion euro.

  Stellantis, yang ditubuhkan selepas penggabungan dengan Peugeot-Citroen dan Fiat-Chrysler Perancis pada tahun 2021, dan yang merangkumi jenama Itali seperti Fiat, Alfa Romeo, Maserati dan Lancia, telah berjanji untuk menghasilkan satu juta kenderaan di Itali pada tahun 2030.

  Gambar Freepik

  Tetapi Perdana Menteri, Giorgia Meloni awal bulan ini mengkritik kumpulan itu, mengatakan beberapa pilihan yang telah dibuat adalah ‘jauh dari kepentingan Itali’.

  Stellantis membuat kira-kira 685,000 buah kenderaan di Itali pada 2022, lebih sedikit daripada 678,000 buah kenderaan yang dibuat oleh kumpulan itu di Perancis.

  Ketua Pegawai Eksekutif Stellantis, Carlos Tavares membalas dalam temu bual yang diterbitkan awal Khamis, mengatakan bahawa di Itali terdapat ‘penentangan terbuka terhadap motor elektrik’.

  Ketua Hal Ehwal Korporat Kumpulan di Itali, Davide Mele, yang menghadiri meja bulat Khamis, mengalu-alukan pengumuman Urso.

  “Hari ini kita telah mencapai tonggak baharu untuk memiliki alat yang diperlukan untuk membantu pasaran yang terlalu lama gagal mengambil jalan peralihan tenaga yang betul, menyebabkan Itali ketinggalan dari segi perkembangan elektrik empat roda Eropah,” katanya.- AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  5 pekerja jadi sasaran serangan nekad

  KARACHI, 19 APRIL - Seorang pengebom nekad meletupkan jaketnya yang sarat dengan bahan letupan berhampiran sebuah van yang membawa pekerja kereta warga Jepun, yang...