Saturday, April 13, 2024
29.5 C
Brunei

  -

  J-League dorong Jepun hingga ke Piala Dunia

  TOKYO, 15 Feb – Jepun merupakan negara lambat dalam perkembangan bola sepak apabila Liga-Jepun bermula 30 tahun lalu tetapi kejayaannya telah membantu sukan itu berkembang maju di negara itu dan menjadikan pasukan kebangsaan sebagai pemain tetap Piala Dunia.

  Liga Jepun memulakan musim baharunya pada hari Jumaat dan telah berkembang sejak ia dilancarkan pada 1993 dengan nyalaan lampu berkelip, gitar rock dan bunga api di Stadium Nasional Tokyo.

  Musim sulung liga menampilkan 10 pasukan tetapi kini terdapat 60 dari seluruh Jepun bermain dalam tiga divisyen.

  Kelab telah menjadi bahagian penting dalam komuniti tempatan mereka dan pengerusi Liga Jepun, Yoshikazu Nonomura berkata “budaya bola sepak telah bertapak di Jepun”.

  Liga Jepun membawa bola sepak profesional ke Jepun dan menggantikan pasukan syarikat liga korporat lama dengan kelab yang mewakili kawasan tempatan mereka.

  Pemain terkenal seperti Zico dan Gary Lineker membantu meningkatkan profil liga baharu, manakala pemain tempatan seperti Kazuyoshi Miura menjadi bintang besar.

  Standard yang dipertingkatkan membantu pasukan kebangsaan Jepun, yang tidak pernah layak ke Piala Dunia pada masa itu. – AFP

  J-League memulakan musim baharunya pada hari Jumaat, 30 tahun selepas kempen sulungnya. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...