Wednesday, October 4, 2023
29.8 C
Brunei

  -

  Jack Ma lawat sekolah di China

  SHANGHAI, 27 MAC – Jack Ma, pengasas syarikat gergasi teknologi Alibaba, membuat kemunculan awam yang jarang berlaku di China hari ini selepas jatuh akibat tindakan keras kerajaan lebih dua tahun lalu.

  Sejak itu, Ma kurang menonjol pada lewat 2020, apabila ucapan yang dibuatnya menyerang pengawal selia China disusuli oleh Beijing yang menarik IPO yang dirancang oleh sekutu Alibaba, Ant Group.

  Denda pecah rekod sebanyak AS$2.75 bilion kemudiannya dikenakan ke atas syarikat itu atas dakwaan amalan tidak adil.

  Ma telah dikesan di seluruh dunia sejak dua tahun lalu, termasuk di pulau Mallorca, Sepanyol, dan dilaporkan tinggal di Jepun sehingga 2022.

  Namun hari ini, dia melawat sekolah yang diasaskan oleh rakan kongsi Alibaba di bandar timur Hangzhou, menurut catatan dalam akaun media sosial rasmi sekolah itu.

  Ma, bekas guru Bahasa Inggeris, bertemu kakitangan dan melawat bilik darjah sebelum bercakap tentang cabaran kecerdasan buatan (AI) yang mungkin dihadapi oleh pendidikan.

  “ChatGPT dan teknologi serupa hanyalah permulaan era AI. Kita harus menggunakan AI untuk menyelesaikan masalah dan bukannya dikawal olehnya,” menurut hantaran yang memetik Ma sebagai berkata. – AFP

  Gambar fail bertarikh 15 Mei 2019 menunjukkan pengasas kumpulan Alibaba, Jack Ma. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di Taiwan

  TAIPEI, 4 OKT - Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di beberapa bahagian di Taiwan pada hari ini ketika pulau itu bersiap sedia menghadapi angin...