Jadikan bola sepak sebagai masa depan pendidikan

XI’AN – Di sekolah rendah pusat Wuguanyi, sebuah kota kecil di daerah Liuba di Wilayah Shaanxi, 48 budak lelaki dan perempuan bermain bola sepak bersama-sama selama hampir sebulan ketika percutian musim panas.

Pemain bola sepak muda mempunyai dua sesi latihan dan pertandingan latihan malam setiap hari. Mereka ingin mendaftar di universiti dengan biasiswa bola sepak, dan ada juga yang ingin dipilih untuk peringkat pasukan kebangsaan, seperti rakan alumni Liuba, Shi Xiaomin dan Zou Mengyao.

Impian menjadi antarabangsa

Pada perlawanan tempat ketiga Kejuaraan wanita AFC U16 2019, Shi dan Zou berdua menjaringkan gol ketika China mengalahkan Australia 2-1, menjadikan kampung halaman mereka menjadi heboh.

“Shi pernah memberitahu saya bahawa dia akan menja-ringkan gol dalam kejuaraan, untuk memberikan sesuatu kepada guru dan saudara-saudaranya di Liuba sebagai balasan. Dia menunaikan janjinya,” kata Zhang Suyang, wakil ketua sekolah di Sekolah Menengah Liuba dan salah seorang dari dua potensi jurulatih pertama antarabangsa.

Pada tahun 1990-an, Zhang mencuba pasukan muda Shaanxi tetapi akhirnya tidak meneruskan kerjaya profesional dalam sukan ini. Semasa Zhang lulus kuliah, dia memilih untuk menjadi guru di Sekolah Menengah Jiangwozi di Liuba.

Para pelajar Sekolah Rendah Pusat Wuguanyi melakukan latihan bola sepak. – Xinhu
Pemandangan dari langit Sekolah Rendah Wuguanyi. – Xinhua

Ketika kota Liuba diminta untuk meningkatkan skuad bola sepak wanita oleh biro sukan Shaanxi pada tahun 2008, Zhang, yang sekarang mengajar di Sekolah Menengah Liuba, memutuskan untuk menubuhkan pasukan bola sepak wanita di sekolahnya. Dia mencari penaja di daerah kecil dengan populasi hanya 40,000 dan bekerjasama dengan abangnya Zhang Suchun di Sekolah Rendah Bandar Huoshaodian.

Di bawah persekitaran ini, Shi dan Zou mengambil langkah pertama dalam perjalanan mereka untuk merealisasikan impian mereka.

Jalan hidup baharu

Tang Xuesi, jurulatih di sekolah rendah pusat bandar Wuguanyi, akan memasuki Universiti Northwest China pada bulan September dengan biasiswa bola sepak.

“Berbanding dengan daerah pesisir China di timur dan selatan, Liuba kurang maju. Tetapi dengan program bola sepak sekolah, lebih mudah bagi remaja kita untuk lulus ujian masuk kuliah dan mencapai universiti peringkat tinggi,” kata timbalan pengarah biro sukan dan pendidikan Liuba, Chen Jun memberitahu media.

Untuk menyatukan jadual harian remaja, Sekolah Menengah Liuba telah menempatkan semua elit bola sepaknya ke dalam satu kelas. Setiap “kelas bola sepak” mempunyai sekitar 30 pemain, mewakili pasukan lelaki dan wanita.

Tang menjadi pelajar di kelas bola sepak enam tahun yang lalu, membawa Liuba banyak piala dan akhirnya menerima tawarannya dari Northwest University. Seperti yang dijelaskan Chen, strategi Liuba untuk mengembangkan pemain bola menggunakan “mode 1-3-5-2.”

“’1’ bermaksud kami akan meneruskan kelas bola sepak kami di pelbagai kelas di Sekolah Menengah Liuba. ‘3’ bermaksud mencari beberapa anak muda berbakat di tiga sekolah rendah kami.”

“’5’ bermaksud bahawa guru PE menghabiskan 50 peratus aktiviti kurikulum mengajar pelajar bermain bola sepak. Akhirnya, kami mengadakan aktiviti bola sepak di tadika ‘2’ Liuba, untuk mewujudkan minat anak-anak terhadap bola sepak.”

Fokuskan nasib kepada bola sepak

Desa Yingpan adalah salah satu komuniti paling miskin di daerah Liuba 10 tahun lalu.

Seorang penduduk kampung, Luo Caiqin memberitahu media bahawa 50 dari 350 penduduk kampung bekerja di tempat lain, sementara keluarganya hanya memperoleh sekitar 20,000 yuan (AS$2,800) dalam setahun dengan menanam tumbuhan perubatan tradisional Cina.

Pada 2017, sebuah pangkalan latihan remaja bola sepak dibina di Yingpan. Di pedalaman gunung Qinling, empat padang bola profesional kini berdiri di antara bukit, dan sebuah blok pangsapuri dapat menampung hampir 900 orang.

Kemudahan ini menjadi tuan rumah kejohanan bola sepak remaja Shaanxi 2020, dengan ribuan pemain dan penonton di jalan-jalan Yingpan.

Setelah mempertimbangkan cadangan pemain muda, Luo menyesuaikan struktur komoditi di kedainya.

“Saya mengenali sebuah keluarga di kampung saya yang memperoleh AS$18,700 hanya dalam dua bulan tahun lalu,” jelas Luo. Melalui penganjuran pertandingan bola sepak, Liuba memperoleh pendapatan hampir 10 juta yuan (AS$1,44 juta dolar) dari bulan Jun hingga September 2019.

Chen mengatakan bahawa pendapatan daripada industri bola sepak akan mempromosikan karier bola sepak sekolah di daerah ini. Pangkalan Yingpan akan mempunyai empat padang bola lagi pada tahun 2021, yang bermaksud dapat memenuhi syarat latihan banyak pasukan yang kompetitif.

“Kami ingin menjadikan pangkalan Yingpan sebagai pusat latihan di barat China untuk pemain bola sepak, pemain ski dan sebagainya,” kata Chen. – Xinhua