Monday, April 22, 2024
28.3 C
Brunei

  -

  Jadikan jalan raya sebagai penghubung destinasi yang selamat – Khatib

  Oleh Nurdiyanah R.

  BANDAR SERI BEGAWAN, 17 NOV – Agama Islam menganjurkan kepada kita agar menjauhi diri daripada segala perkara yang boleh merosakkan dan membawa kebinasaan. Adapun antara perkara yang boleh mendatangkan kebinasaan, kerugian, kemusnahan harta dan jiwa itu ialah kemalangan jalan raya.

  “Kemalangan jalan raya merupakan salah satu penyebab kematian terbesar di Negara Brunei Darussalam selain dari pelbagai penyakit kronik seperti kanser dan lain-lain. Perkara ini menimbulkan kebimbangan pihak berkuasa khususnya dan orang ramai umumnya,” tekan khatib dalam Khutbah Jumaat hari ini yang bertajuk ‘Jadikan Jalan Raya Sebagai Penghubung Destinasi Yang Selamat’.

  Dalam hal ini, ujar khatib, pelbagai usaha telah dan giat dilakukan oleh pihak berkuasa untuk menangani masalah ini antaranya dengan menguatkuasakan beberapa peraturan seperti penguatkuasaan pemantauan had laju, pemasangan tali pinggang keselamatan, pemakaian topi keledar bagi pembonceng motosikal, larangan penggunaan telefon bimbit ketika memandu dan seumpamanya.

  “Walau bagaimanapun, tanggungjawab menangani masalah ini tiddak hanya diletakkan di bahu pihak berkuasa sahajaj, malahan orang ramai selaku pengguna jalan raya juga perlu sama-sama bertanggungjawab menanganinya,” tekannya lagi.

  Khatib turut menambah bahawa aspek keselamatan jalan raya hendaklah dijadikan sebagai satu budaya kehidupan harian yang diterapkan dan diamalkan di dalam kehidupan harian bagi semua lapisan masyarakat, yang tidak perlu disuruh atau diwajibkan oleh pihak berkuasa.

  “Agama Islam mementingkan penjagaan dan pemeliharaan terhadap jiwa dan harta. Apa sahaja perkara yang membawa kerosakan kepada jiwa dan harta benda tanpa hak adalah dilarang sama sekali. Para pengguna jalan raya adalah bertanggungjawab ke atas keselamatan nyawa dan harta benda dirinya dan pengguna yang lain,” tekannya lagi.

  Tambah khatib lagi, mengamalkan doa dan zikir sebelum memulakan perjalanan sehingga sampai ke tempat yang dituju adalah sebagai usaha untuk memastikan keselamatan dan kelancaran perjalanan.

  Sesungguhnya doa merupakan senjata orang Islam untuk memohon segala hajat dunia dan akhirat, termasuklah juga doa keselamatan dan perlindungan dari segala bahaya dan bala bencana. 

  Dalam pada itu, khatib menjelaskan antara yang perlu diamalkan untuk memohon perlindungan semasa berada di jalan raya ialah ketika hendak keluar rumah disunatkan membaca doa-doa tertentu antaranya doa yang dibaca oleh Rasulullah S.A.W. ketika Baginda keluar dari rumah sebagaimana yang diriwayatkan daripada Ummu Salamah Radhiallahu ‘anha, yang maksudnya ‘Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada Mu daripada tersesat (daripada petunjukMu), atau aku disesatkan, atau aku tergelincir (daripada kebenaran), atau aku digelincirkan, atau aku berlaku zalim, atau aku dizalimi, atau aku melakukan kejahilan, atau orang lain melakukannya terhadapku (Hadis Riwayat Imam Abu Daud)’.

  Khatib turut mengingatkan bahawa ketika menaiki kenderaan atau memulakan perjalanan, kita hendaklah membiasakan membaca doa antaranya yang bermaksud ‘Maha Suci Allah yang telah memudahkan kenderaan ini untuk kami sedang kami sebelum ini tidak berdaya menguasainya. Dan sesungguhnya kami tentu akan kembali kepada Tuhan kami. Ya Allah, kami memohon kepadaMu dalam perjalanan ini, berupa kebajikan dan takwa, serta amal yang Engkau redhai. Ya Allah, memudahkanlah bagi kami dalam perjalanan ini dan dekatkanlah jaraknya. Ya Allah, Engkaulah sebaik-baik teman perjalanan dan sebaik-baik pelindung bagi keluarga (ku). Yang Allah, aku berlindung kepadaMu dari kesusahan perjalanan, keburukan pandangan, dan bencana yang menimpa harta dan keluarga (ku’.

  Oleh itu, khatib turut menasihati kepada semua pengguna jalan raya untuk mengamalkan sifat hormat-menghormati dan bertolak-ansur ketika berada di jalan raya. Berhati-hatilah, jangan disebabkan oleh kelalaian dan kesilapan kita akan membaca padah kepada diri sendiri mahu pun orang lain apatah lagi hingga menyebabkan kehilangan nyawa.

  “Inya-Allah dengan menanamkan sikap berhati-hati, sabar, bertolak-ansur, mematuhi peraturan jalan raya,  bertawakkal serta berdoa ke hadrat Allah S.W.T., kita semua akan terhindar daripada segala perkara yang tidak diingini berlaku dan seterusnya menjadikan jalan raya negara kita akan lebih selamat dan selesa serta sentiasa berada dalam perlindungan dan rahmat Allah S.W.T.,” kata khatib semasa mengakhiri khutbahnya.

  – Gambar oleh Muiz Matdani
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...