Thursday, April 18, 2024
23.7 C
Brunei

  -

  Jaga adab ketika melayan pelanggan

  Baru-baru ini, saya masuk ke sebuah kedai di kawasan Gadong. Di dalam kedai tersebut, terdapat juga pelanggan lain.

  Apa yang membuatkan saya kecewa adalah layanan pekerja kedai terbabit yang menjawab pertanyaan pelanggan lain sambil endah tak endah.

  Ketika itu, pelanggan tersebut hendak mencari sebuah barang dan bertanya “Yang jenis ani ada warna lain selain ani?” kepada seorang petugas kaunter, namun dengan kasarnya pekerja tersebut mengatakan, “Saya hanya pekerja kaunter, mana saya tahu, cuba cari sendiri.”

  Adakah patut pekerja tersebut membalasnya dengan perkataan kurang adab?

  Bukankah pelanggan merupakan aset utama bagi mana-mana kedai atau perusahaan yang sewajarnya dilayan dengan baik?

  Gambar Freepik

  Saya sendiri merasakan bahawa jawapan pekerja itu kurang sopan meskipun realitinya benar.

  Meskipun ia bukan tugas pekerja terbabit namun dia hendaklah bertutur dengan cara yang elok, ramah dan cuba bantu pelanggan yang memerlukan bantuan.

  Kerana dalam berbahasa ia mencerminkan peribadi seseorang.

  Jika menggunakan bahasa yang elok dan penuh kesantunan, ia menggambarkan peribadi yang baik sekali gus mendorong pelanggan untuk datang kembali.

  Sememangnya dalam perniagaan atau perkhidmatan pelanggan, layanan yang baik adalah kunci bagi membuktikan perniagaan atau perkhidmatan kita pada tahap yang memuaskan.

  Oleh itu, saya berpendapat para pemilik perniagaan perlu memantau cara-cara pekerja mereka melayan pelanggan dan saya pasti di setiap kedai memiliki CCTV agar dapat memantau tingkah laku pekerja dan keadaan di dalam kedai.

  Selain itu, pihak pengurusan juga perlulah memberikan latihan khidmat pelanggan kepada pekerjanya tentang cara menguruskan pelanggan dengan baik termasuk kemahiran berkomunikasi dan pengendalian masalah-masalah yang tidak terduga.

  Bulan lalu juga, saya melihat video menerusi satu perkongsian dalam media sosial, di mana pengadu berkongsi tentang layanan khidmat pelanggan yang kurang memuaskan di sebuah restoran.

  Saya rasa isu layanan kurang memuaskan di kedai-kedai mahupun restoran ini bukan hanya satu atau dua kali sudah berlaku malah seperti sering terjadi kebelakangan ini.

  Saya cadangkan pihak pengurusan di mana-mana syarikat hendaklah sering memantau pekerja mereka dan berikan mereka kursus perkhidmatan pelanggan yang betul.

  Perkhidmatan pelanggan yang baik dapat memastikan keperluan pelanggan dipenuhi, masalah diselesaikan dan soalan dijawab. Ini membawa kepada kadar kepuasan pelanggan yang lebih tinggi. Jalankanlah tugas dengan baik dan ikhlas agar para pelanggan merasa senang dan nyaman ketika melakukan urusan.

  Dayang Susianti

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Ular punca perkhidmatan kereta api Jepun tergendala

  TOKYO, 17 APRIL – Walaupun kelewatan kecil dalam kereta api peluru yang sangat dibanggakan di Jepun adalah jarang berlaku, dan yang lebih luar biasa...