Jaga disiplin ketika Euro – Southgate

LONDON, 14 APRIL – Gareth Southgate memberi amaran kepada skuad England supaya menjaga tingkah laku ketika Euro 2020 selepas beberapa pemainnya terbabit dengan masalah disiplin musim ini.

Pengurus England, Southgate kecewa selepas pertahanan Manchester United, Harry Maguire ditahan polis susulan terbabit pergaduhan ketika bercuti di Greece.

Selain itu, pemain tengah Manchester City, Phil Foden dan penyerang Manchester United, Mason Greenwood tidak mematuhi protokol koronavirus ketika England berkunjung ke Iceland dan terpaksa dihantar pulang.

Kejohanan Euro 2020 yang ditangguhkan hanya tinggal dua bulan sahaja lagi, Southgate mahu mempersiapkan pasukannya tanpa sebarang drama di luar padang.

“Kami ada isu pada musim luruh. Selalunya ia sangat sukar buat jurulatih menanganinya. Ia benar-benar meletakkan anda dalam posisi sukar,’’ kata Southgate semalam.

Pengurus England, Gareth Southgate ketika memberi isyarat kepada pemainnya semasa perlawanan kelayakan Piala Dunia 2022 Kumpulan I antara England dan Poland di Stadium Wembley pada 31 Mac lalu. – AP

“Saya hanya boleh bandingkannya dengan Mac di mana kami tiada sebarang insiden sebelum ke kem latihan. Ia suasana yang bagus untuk mempersiapkan pasukan.’

“Kami hanya perlu meneruskan bola sepak, mempersiapkan pasukan, membincangkan topik bola sepak.

“Itulah sesuatu yang saya katakan dengan para pemain selepas musim luruh. Pada musim luruh disiplin di luar padang dan di padang menjadikan benar-benar masalah terbesar bagi kami.”

Beberapa pemain England termasuk Jack Grealish, Kyle Walker dan James Maddison terbabit dengan pelanggaran peraturan COVID-19 musim ini.

Southgate yakin jika pasukannya tidak berdepan sebarang masalah di luar padang pada Euro 2020, peluang mereka untuk menjuarai kejuaraan utama pertama sejak Piala Dunia 1966 adalah cerah. – AFP