Jaga hubungan baik dengan jiran

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 24 JAN – Mengeratkan hubungan dengan jiran adalah sangat penting kerana jiran umpama saudara yang dekat, berada pada kedudukan paling mudah untuk saling bantu membantu apatah lagi ada sikap kemesraan dan saling pemedulian.

Ia dapat menjadikan kehidupan bermasyarakat dan bernegara lebih bersatu padu dan harmoni serta jauh daripada sebarang persengketaan dan permusuhan.

Agama juga menganjurkan umatnya untuk sentiasa memelihara hubungan persaudaran yang baik sesama jiran tanpa mengira agama, mahu pun bangsa.

Khatib dalam khutbah Jumaat hari ini, kemudian menambah, di Brunei kehidupan berjiran sudah menjadi lumrah dan menjadi budaya hidup sejak dari turun temurun lagi.

Khatib menjelaskan, “Siapakah yang dimaksudkan dengan jiran dalam Islam? Orang yang tinggal serumah, orang yang berdekatan dengan rumah, orang yang tinggal dalam lingkungan jarak 40 buah dari rumah dan orang yang tinggal senegeri dengan kita.”

Dalam menjaga hubungan baik dengan jiran tetangga, jelas khatib, perlulah mengamalkan akhlak yang mulia seperti yang diajarkan dalam agama Islam.

Antara akhlak yang mulia itu ialah sikap bersopan santun dan berbudi bahasa, bertegur sapa, bertanya khabar, menjaga perasaan, saling hormat-menghormati, berbaik sangka, membantu orang yang mengalami kesusahan, mengamalkan sikap saling tolong-menolong dan sebagainya.

Dalam konteks menjaga hubungan mahabbah, tegas khatib lagi, berbaik-baik dengan jiran tetangga dan janganlah sesekali menyakiti hati dan perasaan mereka.

“Sama ada dengan perkataan, perbuatan mahupun tingkah laku dan ini termasuk kepada perkara menjaga kebersihan di kawasan tempat tinggal dan kawasan kejiranan,” ujar khatib sambil menambah, ini antaranya tidak membiarkan pokok-pokok, rumput di halaman rumah terbiar sehingga mengganggu kawasan rumah jiran, membiarkan sampah-sarap berlonggok dan bersepah sehingga mengeluarkan bau yang busuk dan tidak menyenangkan.

Untuk menjaga ketenteraman dan keharmonian berjiran, tegasnya lagi, hendaklah peka dan mengamalkan sikap bertolak ansur dalam kehidupan berjiran dengan memberi laluan jalan kepada mereka, tidak membiarkan binatang ternakan berkeliaran apatah lagi memasuki kawasan dan halaman rumah jiran sehingga membuat kotor dan atau merosakkan bunga atau tanaman mereka.

Selain itu, elakkan berbuat bising atau mengadakan acara hiburan sehingga larut malam yang boleh menyebabkan jiran merasa terganggu dan menyebabkan sukar beristirahat.

Allah telah memberikan peringatan dan amaran yang keras terhadap orang-orang yang suka menggangu, menyakiti orang lain.

“Sebagai seorang Muslim, kita dituntut untuk menghulurkan bantuan kepada orang yang memerlukan pertolongan dan dalam kehidupan berjiran pula bantuan yang dimaksudkan bukan terbatas kepada bantuan kewangan dan material saja tapi bantuan dari segi tenaga, kerjasama dan buah fikiran.”

Selain itu, jika jiran ditimpa musibah seperti ketika berlakunya kebakaran atau kematian dan seumpamanya, amalan seperti ini dapat memupuk sikap hormat dan kasih sayang semasa jiran tetangga. Untuk membina dan mengekalkan hubungan baik dengan jiran, jelas khatib, bukanlah satu perkara yang sukar kerana apa yang penting ialah sentiasa mengamalkan budi pekerti yang mulia dan berbaik sangka dalam semua hal.

Khatib seterusnya menambah, jika semua ini diamalkan dalam kehidupan berjiran akan dapat mengecap kehidupan yang harmoni, aman damai, bahagia dan bersatu padu.

“Sehubungan itu, marilah sama-sama membina kehidupan berjiran mengikut ajaran dan syiar Islam, mudah-mudahan ia dapat melahirkan masyarakat yang harmoni dan sejahtera,” seru khatib.