Jaga hubungan sesama manusia

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 5 NOV – Hakikat hidup seorang Muslim dalam mengabdikan diri kepada Allah SWT hendaklah berusaha untuk meningkatkan ketakwaan dengan melakukan segala perintah dan menjauhi laranganNya.

Selain itu juga, kewajipan dalam menjaga hubungan dengan sesama manusia perlulah dijaga.

Ibadah seorang Muslim tidak akan lengkap tanpa keseimbangan habluminallah dan habluminannas. Malah akan menjadi sia-sia amal seseorang yang mengerjakan ibadah siang dan malam, namun lisannya masih digunakan untuk berbuat dosa.

Perkara ini adalah antara yang disampaikan oleh Pengarah Pusat Perhubungan Awam dan Antarabangsa Universiti Islam Sultan Sharif Ali, Haji Samali bin Haji Adam selaku penceramah undangan semasa Tazkirah Jumaat melalui aplikasi Zoom anjuran Surau Maktab Teknik Sultan Saiful Rijal hari ini.

Tazkirah Jumaat bertajuk ‘Habluminannas Pengukuh Hubungan dengan Allah’ itu menyentuh mengenai hubungan sesama manusia akan memiliki banyak keutamaan dan mendapatkan pahala kebaikan di sisi Allah SWT.

Antara yang hadir mendengarkan Tazkirah Jumaat melalui aplikasi Zoom anjuran Surau Maktab Teknik Sultan Saiful Rijal, kelmarin.

Haji Samali berkata, dengan mendoakan keselamatan saudara dalam keadaan apa pun, maka keberkatan dan keselamatan akan bersama kita di dunia dan akhirat.

Seorang Muslim yang menjaga baik hubungannya dengan manusia lain akan mendapatkan reda Allah SWT.

“Oleh kerana itu, hubungan kita dengan Allah kita jaga dan hubungan sesama manusia juga perlu dijaga.

“Ada orang ibadahnya luar biasa, sembahyang malam, puasa Isnin dan Khamis tetapi dengan manusia dia mengumpat orang, berdusta dan lainnya. Dengan Allah dia rajin beribadah, membaca Al-Quran tiga hari sekali khatam, tetapi hatinya dengki pada orang,” tekannya.

Perkara ini, tegas beliau, belum menjamin seseorang untuk masuk syurga malah ditakuti segala pahala amalannya akan diserahkan kepada orang yang pernah disakitinya.

Beliau berkata, banyak perkara yang perlu muhasabah diri dalam menjaga hubungan sesama manusia, kerana kehidupan manusia itu berhajat kepada orang di sekeliling.

Tazkirah Jumaat berkenaan antara lain bertujuan untuk mengisi penghulu segala hari dengan aktiviti keagamaan walaupun dalam keadaan norma baharu dengan aktivitinya diadakan secara dalam talian.

Dengan adanya acara seumpamanya, ia akan dapat memberi manfaat kepada semua penduduk dan rakyat Negara Brunei Darussalam.