Friday, December 2, 2022
30.8 C
Brunei

-

Jaga kesihatan awam

Saya mempunyai anak kecil berusia 5 tahun dan apabila makan di luar bersamanya, kami sering memesan masakan ayam agar mudah dihadamnya.

Namun kebelakangan ini, hampir semua restoran yang baru kami cuba, menghidangkan masakan ayam yang hampir tidak masak dan ada sebahagianya masih berwarna kemerah-merahan dan paling teruk, masih ada darah terlekat pada dagingnya, menunjukkan ia masih mentah.

Sepatutnya tukang masak di restoran-restoran dan kedai makan atau gerai makan memastikan ayam dan semua lauk pauk masak sepenuhnya dan bukannya kerana ingin cepat, memasaknya sambil lewa dan menghidangkan masakan yang boleh menjadi punca penyakit kepada para pelanggan.

Masih terngiang di telinga saya nasihat menteri kesihatan agar kita semua menjaga kesihatan terutama pada musim wabak tengah menggila ini. Beliau juga menekankan agar memastikan makanan dimasak dengan betul untuk menjaga kesihatan orang ramai.

Sehubungan itu pengusaha makanan dan premis restoran pastikanlah cef-cef anda memasak makanan sebaiknya, jangan menjadi punca tersebarnya wabak tak diiingini sekali gus memudaratkan orang ramai.

Kita jaga kita

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

India sandang jawatan Presiden G20, Majlis Keselamatan PBB

NEW DELHI, 1 DIS – India menyandang jawatan presiden G20 dan Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC) mulai hari ini, lapor Sputnik. G20 ialah forum antara kerajaan...
- Advertisment -