Jakarta laksana semula perintah berkurung separa

INDONESIA, 10 SEPT – Jakarta merancang untuk mengenakan semula perintah berkurung separa seawal Isnin depan berikutan bimbang lonjakan kes COVID-19 bakal ‘melumpuhkan’ hospital, kata gabenor bandar itu.

Bandar dengan penduduk sekitar 30 juta penduduk itu bakal menyaksikan premis pejabat dan masjid besar serta restoran dan lokasi hiburan ditutup, manakala pengangkutan awam akan dihadkan.

Pengumuman itu dibuat tiga bulan selepas perintah berkurung sebelum ini ditarik semula, yang menyebabkan jumlah jangkitan wabak itu melonjak.

“Pentadbiran Jakarta memutuskan untuk kembali melaksanakan sekatan besar-besaran,” kata Gabenor Jakarta, Anies Baswedan, semalam.

Menurutnya, tanpa sebarang langkah baharu untuk mengawal jangkitan itu, hospital di Jakarta mungkin gagal menampung jumlah pesakit seawal minggu depan.

Kenderaan dilihat di Jakarta pada 10 September. Bandar Jakarta merancang untuk melaksanakan kembali sekatan separa pada 14 September ini berhubung kebimbangan kes koronavirus yang semakin meningkat akan ‘melumpuhkan’ hospitalnya. – AFP

“Selepas itu, fasiliti kesihatan Jakarta akan lumpur,” katanya.

Lebih 100 doktor barisan hadapan di Indonesia telah meninggal dunia akibat COVID-19, termasuk 15 di Jakarta.

“Ia telah menambah kebimbangan terhadap sistem kesihatan kami yang boleh lumpuh jika tidak ada langkah ketat untuk mengawal pandemik itu,” kata Halik Malik, jurucakap bagi Persatuan Doktor Indonesia.

Setakat ini, Indonesia telah mencatatkan 3,861 kes positif baharu COVID-19 dalam tempoh 24 jam, iaitu jumlah harian tertinggi direkodkan sejak virus itu mula dikesan di republik berkenaan pada 2 Mac 2020.

Berdasarkan data yang disiarkan di laman sesawang rasmi pemerintah Indonesia berkenaan COVID-19, www.covid19.go.id hari ini, jumlah kes positif keseluruhan kini meningkat kepada 207,203 manakala sebanyak 95,501 lagi pesakit masih dalam pemantauan virus berkenaan.

“Bagi tempoh 12 tengah hari semalam sehingga 12 tengah hari ini, sebanyak 120 lagi kematian berlaku, menjadikan jumlah kematian kumulatif kini 8,456 orang. – AFP/Bernama