Jakarta tutup sekolah, taman selama 2 minggu

JAKARTA, 14 SEPT – Pihak berkuasa di bandar Indonesia mengenakan semula perintah berkurung separa hari ini dan berikrar untuk mengasingkan sesiapa yang diuji positif COVID-19 ketika jangkitan semakin bertambah di kota tersebut.

Gabenor Jakarta, Anies Baswedan berkata bandar itu akan menyambung semula penyekatan sosial selama dua minggu bermula hari ini, menggelarnya langkah perlu untuk mencegah sistem kesihatan daripada lumpuh.

Perniagaan tidak penting hanya dibenarkan untuk beroperasi dengan kapasiti 25 peratus, restoran-restoran hanya boleh dibenarkan untuk mengambil tempahan bawa pulang, dan sekolah, taman serta pusat pelancong diarahkan untuk ditutup.

Sesiapa yang diuji positif COVID-19 – termasuk pesakit asimptomatik – akan terpaksa menjalani kuarantin mandatori dalam kemudahan kerajaan, katanya.

“Jika sesiapa yang diuji positif enggan untuk diasingkan dalam kemudahan yang dikhaskan, kakitangan kesihatan dan penguat kuasa undang-undang akan membawa mereka,” kata Baswedan kepada sidang media kelmarin.

Jakarta melaksanakan sekatan koronavirus pada awal April namun melonggarkannya pada Jun. Beberapa minggu kemudian, bandar itu telah menyaksikan pertambahan dalam kes-kes baharu COVID-19.

Berkaitan dengan kes jangkitan, Indonesia mencatatkan 3,141 kes positif baharu COVID-19 dalam tempoh 24 jam, menjadikan jumlah kes positif keseluruhan di republik itu kini 221,523 kes.

Berdasarkan data yang disiarkan di laman sesawang rasmi pemerintah Indonesia berkenaan COVID-19, www.covid19.go.id hari ini, sebanyak 98,842 lagi pesakit masih dalam pemantauan virus berkenaan.

Bagi tempoh 12 tengah hari semalam sehingga 12 tengah hari ini itu juga, sebanyak 118 lagi kematian berlaku, menjadikan jumlah kematian kumulatif kini 8,841 orang. – AFP/Bernama

Gambar menunjukkan suasana lalu lintas yang kelihatan sedikit lenggang di pusing keliling Hotel Indonesia, Jakarta pada 14 September. – AFP