Saturday, April 20, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Jalan Salah al-Din umpama ‘koridor maut dan penghinaan’

  RAMALLAH – “Koridor Maut dan Penghinaan” begitulah yang disifatkan oleh wartawan Palestin, Salwa Al Rabiah (bukan nama sebenar) yang terpaksa menempuhi Jalan Salah al-Din yang ditetapkan rejim Israel sebagai ‘Koridor Kemanusiaan’ untuk perpindahan ribuan penduduk Gaza dari utara ke selatan. 

  Al-Rabiah berkata, “Pada pagi 12 November, kami terpaksa bergerak keluar dari utara Gaza menuju selatan melalui Jalan Salah al-Din kerana hospital yang kami berlindung dibedil tentera Zionis”, lapor Agensi Berita Palestin (WAFA). 

  Beliau sebelum ini berlindung di Hospital al-Quds bersama 10 ahli keluarganya setelah pangsapuri mereka di Gaza musnah diserang tentera penceroboh Israel sejak 7 Oktober lepas. 

  Hospital al-Quds yang diselia Persatuan Bulan Sabit Merah Palestin yang terletak di Bandar Gaza, merupakan hospital kedua terbesar di Semenanjung Gaza selepas Hospital Al-Shifa. 

  Al-Rabiah berkata sebaik tiba di satu kawasan, tentera Israel menahan kenderaan dan mengarahkan semua turun dan dipaksa berjalan kaki. 

  Rakyat Palestin yang melarikan diri dari pertempuran di Gaza berjalan di jalan Salah al-Din pada 19 November. – AFP
  Warga Palestin melarikan diri ke Salah al-Din, Bureij, Gaza pada 10 November. – AP
  Kenderaan berperisai Israel melintasi penduduk Palestin yang melarikan diri di jalan Salah Al-Din pada 19 November. – AFP
  Gambar AFP

  “Puluhan keluarga Palestin yang berada dalam kenderaan tiada pilihan kecuali akur pada arahan.

  “Masing-masing menggendong anak dan menggalas beg pakaian, berjalan kaki di hadapan muncung kereta kebal yang mengawasi kami sepanjang perjalanan sejauh 14 kilometer hingga ke Wadi Gaza selama lebih 10 jam. 

  “Pada setiap sekatan jalan pula, kami ditahan lebih sejam setengah. Ada wanita yang menjadi mangsa pencabulan, ada juga yang barang kemas mereka dirampas. Malah, ada juga beberapa orang yang dipaksa menanggalkan pakaian dalam keadaan cuaca sangat sejuk di hadapan kami semua,” katanya.

  Menceritakan keadaan semasa berlindung di Hospitl al-Quds, Al-Rabiah berkata hospital itu menjadi tempat berlindung kira-kira 15,000 orang dengan keadaan sangat sesak dan kekurangan bekalan makanan serta ketiadaan air bersih untuk diminum. 

  “Keadaan bertambah buruk apabila kami menerima amaran hospital itu akan diserang. Kami hidup dalam ketakutan dan kebimbangan namun cuba menenangkan antara satu sama lain, walaupun kami tahu rejim Zionis benar-benar akan menyerang dan membunuh kami semua seperti yang berlaku di Hospital al-Mu’ammadani sebelum ini,” katanya.

  Setelah 20 hari dikepung, tentera Israel pada Sabtu lepas memutuskan sepenuhnya bekalan elektrik dan air serta rangkaian tele-komunikasi sebelum memulakan serangan.

  “Saya meminta bantuan melalui laman media sosial, selain berhubung dengan Persatuan Palang Merah, namun mereka berkata masanya tidak sesuai dan meminta kami menunggu operasi menyelamat,” katanya.

  Sementara itu, seorang lelaki yang merupakan antara orang terakhir berjaya dibawa keluar dari Hospital al-Quds berkongsi detik ngeri yang dilaluinya.

  “Ketika tidak sampai kira-kira 50 meter saya dan orang awam yang berlindung di hospital itu termasuk pesakit lain keluar meninggalkan kompleks hospital itu sambil mengangkat sepanduk putih, tentera Zionis melepaskan tembakan peluru hidup ke arah kami dan memaksa kami berpatah balik ke hospital.

  “Kami kemudian diarah keluar melalui laluan lain untuk menuju ke Jalan Salah al-Din.

  “Setelah dua jam berjalan, ada beberapa orang dalam kalangan kami menjadi mangsa sasaran penembak hendap.

  “Akhirnya kami tiba di Jalan Salah al-Din sambil dikelilingi kereta kebal. Maka bermulalah detik paling menghinakan dalam hidup kami,” kata lelaki itu. 

  Tentera Zionis turut bertindak mencampakkan debu tanah sebelum meminta menyerahkan kad pengenalan masing-masing.

  “Ada beberapa orang pemuda dipanggil dan diminta untuk menanggalkan pakaian di hadapan kami. Saya dan beberapa orang lagi dikerahkan untuk masuk ke dalam sebuah lubang untuk disoal siasat,” katanya. 

  Bukan itu sahaja, tentera Zionis turut menyoal siasat para doktor dan pegawai Palang Merah, ada doktor yang ditahan manakala beberapa orang diarah menghadap timbunan pasir. 

  “Kemudian, kami menyaksikan seorang pemuda ditembak dan tidak diketahui nasibnya sekarang.

  “Sementara enam orang pemuda lagi dipaksa tunduk hormat kepada bendera penjajah sambil muncung senapang dihalakan ke arah mereka,” katanya.

  Operasi Hospital al-Quds di Gaza pada Ahad sudah terhenti sepenuhnya akibat ketiadaan bekalan petrol dan elektrik.

  Selain dikepung dengan kereta kebal, bangunan hospital turut diserang bertubi-tubi dan dibedil dengan mortar mengorbankan pesakit dan penghuni yang berlindung di situ, menurut WAFA.

  Kementerian Kesihatan Palestin pada Sabtu lalu mengumumkan 26 daripada 35 buah hospital di Semenanjung Gaza sudah menghentikan operasi kerana ketiadaan bekalan petrol dan terputus bekalan eletrik. 

  Menurut laporan berita, sekurang-kurangnya 13,000 penduduk Palestin terbunuh manakala ribuan lagi cedera parah dalam serangan tanpa henti tentera Zionis Israel ke atas Gaza sejak 7 Oktober. – Bernama 

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Mahkamah batalkan sabitan bekas Presiden Maldives Abdulla Yameen

  NEW DELHI, 19 APRIL - Mahkamah di Maldives membatalkan sabitan bekas Presiden Abdulla Yameen atas tuduhan rasuah, kelmarin. Panel tiga hakim Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa...