Tuesday, March 5, 2024
29.3 C
Brunei

  -

  Jam tangan mampan cipta sensasi

  GENEVA – Kulit sayuran dan keluli tahan karat kitar semula yang dileburkan dalam ketuhar solar adalah antara bahan yang digunakan oleh jenama jam tangan Geneva dalam usahanya untuk membuat jam tangan mewah yang mampan.

  Firma permulaan kecil ID Geneve yang dilancarkan pada 2020, berikrar untuk membuat jam tangan mewah dengan pendekatan pengeluaran edaran yang mesra iklim dan mesra alam menggunakan bahan bukan tradisional.

  “Tidak mungkin menggunakan kotak yang diperbuat daripada kayu Amazon yang akan dibiarkan mengumpul habuk di dalam almari,” beritahu Nicolas Freudiger, pengasas bersama syarikat berusia 35 tahun, itu kepada AFP.

  ID Geneve, yang menjual jam tangan pada harga antara 3,600 dan 5,000 franc Swiss (AS$4,200 hingga AS$5,800), telah pun mencipta sensasi dalam dunia pembuatan jam tangan Switzerland.

  Dan tumpuan yang diterima semakin meningkat sejak pelakon Amerika Syarikat, Leonardo DiCaprio menyertainya sebagai pelabur Oktober lalu.

  Gambar menunjukkan bahagian bahan kompos bebas plastik yang dikitar semula untuk tali vegan di hadapan gambar jam tangan model Circular oleh jenama ID Geneve. – AFP
  Jam tangan Circular S warna merah muda oleh jenama ID Geneve di peta Switzerland. – AFP
  Keluli tahan karat dikitar semula kelihatan di depan jam tangan model Circular oleh jenama ID Geneve. – AFP
  Nicolas Freudiger memegang sebahagian daripada pembungkus kompos yang dibuat daripada cendawan. – AFP
  Gambar AFP
  Gambar menunjukkan sekeping keluli tahan karat (kiri) kitar semula di sebelah pengancing untuk tali jam tangan oleh jenama ID Geneve. – AFP

  Freudiger, graduan Sekolah Perniagaan Hospitaliti Lausanne yang sebelum ini bekerja di Coca-Cola, mengemukakan idea untuk membuat jenama jam tangan mewah yang mampan selepas menghadiri seminar ekonomi edaran.

  Dia membincangkannya dengan rakan masa zaman kanak-kanak Cedric Mulhauser, pembuat jam yang terlatih di jenama berprestij, Vacheron Constantin dan rakan pereka, Singal Depery Moesch.

  Ketiga-tiga mereka memutuskan untuk mencipta “alternatif mewah yang boleh dipercayai,” kata Freudiger.

  Untuk model pertama mereka, Circular 1, mereka menggunakan keluli tahan karat yang dikitar semula daripada sisa-sisa peninggalan daripada pembuatan jam tangan dan bahan perubatan di wilayah Jura di Switzerland.

  Mereka juga mengambil jam tangan yang tidak terjual daripada jenama yang lebih besar, yang telah ditetapkan untuk dihapuskan, untuk dijadikan komponen.

  Dan untuk tali pergelangan tangan yang halus, mereka beralih sebahagiannya kepada syarikat Itali yang menggunakan grape marc – sisa pepejal yang ditinggalkan selepas ditekan – dan juga kepada syarikat permulaan British yang membuat kulit tumbuh-tumbuhan daripada sisa hijau yang dikumpulkan di taman London.

  Ketiga-tiga mereka juga pergi ke pergunungan Pyrenees Perancis untuk menguji ketuhar solar, kembali dengan jongkong keluli kitar semula, dileburkan tanpa menggunakan bahan api fosil.

  Mereka tidak lama lagi berharap untuk memindahkan bahagian pengeluaran tersebut ke Switzerland, di tengah-tengah rancangan untuk menggunakan ketuhar solar baharu di bandar barat laut La Chaux-de-Fonds di pergunungan Jura.

  Semasa pameran inovasi ChangeNow di Paris Mac lalu, ketiga-tiga mereka menemui teknologi komposit boleh sembuh yang dibangunkan oleh pelajar kedoktoran dari Institut Teknologi Persekutuan Switzerland Lausanne (EPFL).

  Pelajar berkenaan, yang melancarkan syarikat permulaan bernama CompPair, berkata teknologi mereka membolehkan pembaikan mudah dan pantas bahan gentian karbon yang digunakan dalam bidang seperti aeronautik, kuasa angin dan peralatan sukan.

  ID Geneve dan CompPair memutuskan untuk bekerjasama, menggunakan gentian karbon kitar semula yang diperoleh daripada sisa pengeluaran turbin angin untuk membuat permukaan jam tangan yang boleh dibaiki dengan pistol haba jika tercalar atau kemik, tanpa bahan kimia diperlukan.

  “Kami mahu menunjukkan bahawa ia adalah seksi untuk memakai jam tangan menggunakan teknologi CompPair sebagai jam tangan yang dibuat dengan emas merah jambu 18 karat,” kata Freudiger.

  Buat masa ini, jam tangan ini nampaknya menarik minat eksekutif syarikat dan jurutera yang pakar dalam bahan alam sekitar, yang berusaha mencari “permata untuk mencerminkan nilai mereka”, katanya.

  Penganalisis berkata ID Geneve mungkin telah menemui bidang khas dalam pasaran.
  “Sudah pasti ada sebahagian daripada pasaran yang mencari produk jenis ini,” beritahu Jon Cox, penganalisis industri dengan syarikat perkhidmatan kewangan, Kepler Cheuvreux kepada AFP.

  “Tinjauan secara konsisten mengatakan bahawa… pengguna mewah mahukan lebih banyak produk dari sumber mampan.”

  Peruncit mewah British, Watches of Switzerland bersetuju.

  “Pembeli jam tangan generasi akan datang lebih mementingkan alam sekitar sekarang berbanding sebelum ini,” katanya kepada AFP dalam e-mel.

  Jam tangan itu mendapat sambutan hangat di Eropah dan Amerika Utara “dengan unit berkenaan dijual serta-merta selepas pelancaran”, katanya.

  Luca Solca, seorang penganalisis barangan mewah di firma pengurusan aset Bernstein, memuji ‘percubaan syarikat yang bijak untuk menonjolkan diri’ sebagai pendatang baharu dalam industri yang amat kukuh.

  Walaupun ia mungkin menghadapi persaingan yang semakin sengit seperti firma lain, termasuk jenama yang besar dan terkenal, untuk mengikut jejaknya, pada masa itu ID Geneve mungkin “tidak lagi begitu kecil, dan mungkin telah mencipta nama untuk dirinya sendiri”, katanya.

  Syarikat itu telah meningkatkan pengeluaran, menyasarkan untuk membuat 1,000 utas jam tangan tahun ini. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Utara ancam ambil langkah ketenteraan

  SEOUL, 5 MAC - Korea Utara menggelar latihan ketenteraan Korea Selatan-Amerika Syarikat (AS) yang sedang berlangsung sebagai plot untuk menyerang negara itu, kerana ia...