Jambatan SHOAS dibuka 24 jam mudahkan pemindahan pesakit

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 6 SEPT – Jambatan Sultan Haji Omar ‘Ali Saifuddien (SHOAS) dibuka sepenuhnya dan beroperasi secara 24 jam bermula hari ini, bagi kemudahan orang ramai dan juga bagi memudahkan pemindahan serta pengangkutan pesakit-pesakit COVID-19 ke Pusat Pengasingan di Kem Latihan Program Khidmat Bakti Negara (PKBN), Temburong atau ke hospital.

Sejak jambatan itu dibuka bagi kegunaan orang ramai pada Mac 2020 sehingga sekarang, sebuah pasukan telah ditubuhkan di bawah Kementerian Pembangunan untuk menjaga keselamatan dan kesejahteraan orang ramai.

Pasukan itu telah melaksanakan tugas mereka selama beberapa bulan dan dengan adanya kemudahan CCTV, mereka dapat mengawal kebajikan orang ramai yang menggunakan jambatan itu, jelas Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan dan Ekonomi Kedua, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Amin Liew bin Abdullah ketika mengulas mengenai pembukaan sepenuhnya dan operasi secara 24 jam Jambatan SHOAS semasa Sidang Media bagi Situasi Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam yang berlangsung di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

Beliau menerangkan lanjut bahawa kakitangan pada masa ini sudah mencukupi untuk menjaga serta mengawal pengguna jambatan berkenaan 24 jam secara syif.

Pada masa yang sama, beliau mengumumkan kepada orang ramai bahawa walaupun jambatan itu dibukakan 24 jam, para pengguna disarankan untuk sentiasa mematuhi had laju dan mematuhi papan-papan tanda yang ada.

Yang Berhormat Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan dan Ekonomi Kedua ketika menjawab persoalan semasa sesi sidang media tersebut. – Gambar oleh James Kon

“Mereka tidak perlu untuk memandu dengan laju khususnya semasa waktu malam ataupun semasa keadaan cuaca yang tidak baik seperti hujan lebat atau berpetir,” tekannya.

Beliau menyatakan bahawa jambatan itu adalah bagi kemudahan orang ramai, oleh itu, mereka harus memberikan kerjasama supaya sentiasa mematuhi had laju dan papan-papan tanda yang terdapat di sepanjang jambatan itu.

Sementara itu, mengulas mengenai kejadian malang yang berlaku di jambatan berkenaan baru-baru ini, Yang Berhormat Dato berkata bahawa kejadian itu masih dalam siasatan dan pihak berkuasa sedang berusaha untuk mendapatkan peralatan baharu bagi memastikan kejadian atau kemalangan sedemikian tidak akan berlaku kembali.

“Ia merupakan sesuatu yang malang dan ia boleh dielakkan.

Oleh itu, pada masa ini, pihak berkuasa sedang mendapatkan peralatan tambahan yang sudah dikenal pasti untuk dipasang,” tambahnya.

Perkara itu, sudah dibincangkan dengan kementerian-kementerian lain bagi mengenakan langkah-langkah keselamatan tambahan bagi memastikan kejadian yang malang seperti itu, tidak akan berlaku lagi.