Monday, September 26, 2022
23.8 C
Brunei

Jaminan bekalan vaksin mencukupi

-

WASHINGTON, 23 DIS – Jaminan bekalan vaksin COVID-19 yang mencukupi serta pengagihan secara adil adalah kunci utama untuk mengatasi penularan varian Omicron di seluruh dunia.

Demikian menurut Duta China ke Amerika Syarikat (AS), Qin Gang dalam mesyuarat maya mengenai usaha menangani varian Omicron yang dipengerusikan Setiausaha Negara Antony Blinken, di sini, pada Selasa lalu.

Beliau berkata China merupakan negara paling banyak menyediakan vaksin COVID-19 di dunia iaitu sekitar dua bilion dos setakat ini, yang disalurkan kepada lebih 120 negara serta pertubuhan antarabangsa dan majoritinya adalah negara membangun.

Sementara itu, China menyumbang satu pertiga daripada keseluruhan 5.6 bilion dos vaksin yang telah disuntik di negara lain.

Qin menyeru masyarakat antarabangsa terus bersatu padu dalam usaha dan tenaga untuk mengharungi detik sukar ini.

“Negara besar harus menggalas tanggungjawab untuk mempercepat pembekalan vaksin kepada negara berpendapatan rendah dan sederhana, di samping membantu mereka meningkatkan kapasiti pengeluaran vaksin.

“China bersedia bersama-sama masyarakat antarabangsa mempergiat kerjasama melawan wabak COVID-19 dan merapatkan jurang imuniti global ke arah membina komuniti kesihatan sesama insan,” katanya. – Bernama

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Nahas bot terbalik, ragut 24 jiwa

DHAKA, 25 SEPT – Sekurang-kurangnya 24 orang lemas manakala 24 lagi masih hilang selepas bot yang sarat membawa penganut Hindu terbalik di sebuah sungai...
- Advertisment -