‘Jangan jadikan perbezaan halangan kukuh perpaduan’

KOTA KINABALU, 28 JULAI – Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal mengingatkan rakyat di negeri ini supaya tidak menjadikan perbezaan kaum, budaya, agama mahupun warna kulit sebagai halangan untuk terus memperkukuhkan perpaduan yang sedia terjalin.

Beliau berkata rakyat seharusnya mencari titik persamaan dan nilai-nilai murni untuk memastikan kesatuan dan keharmonian Malaysia yang sedia terjalin ketika ini dapat dikekalkan demi manfaat generasi penerus kemerdekaan negara pada masa akan datang.

Mohd Shafie berkata pejuang-pejuang kemerdekaan terdahulu telah banyak berkorban dan menggembleng segala tenaga untuk membebaskan negara tercinta daripada belenggu penjajah bagi memastikan generasi Malaysia pada hari ini mempunyai masa depan lebih baik.

“Justeru, penting bagi generasi hari ini meneruskan perjuangan murni para pejuang kemerdekaan terdahulu dengan terus memupuk semangat kecintaan kepada negara. Kita perlu memperkasa negara ini dengan nilai-nilai yang baik, bukan hanya melalui laungan tetapi juga amalan memperkukuhkan perpaduan.

“Kita perlu mencurahkan khidmat bakti kepada negara… Kita memimpin dan membangunkan negara bukan hanya untuk generasi hari ini (tetapi juga) untuk memastikan rakyat pada masa akan datang mendapat manfaat besar daripada apa yang telah diperjuangkan sekarang,” katanya ketika berucap melancarkan Bulan Kebangsaan dan Kibar Jalur Gemilang 2020 peringkat negeri di sini, hari ini. Turut hadir Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Safar Untong dan Setiausaha Persekutuan Sabah Datuk Samsuni Mohd Nor yang mempengerusikan secara bersama jawatankuasa induk majlis pelancaran berkenaan. – Bernama

Kumpulan koir daripada Sabah Credit Corporation (SCC) siap dengan pakaian tradisional pelbagai suku kaum di Sabah mengibarkan bendera Malaysia dan negeri Sabah pada majlis pelancaran sambutan Bulan Kebangsaan dan Kibar Jalur Gemilang 2020 peringkat negeri di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC) kelmarin. – Bernama