Jangan malu, perbaiki kelemahan

Oleh Mohamad Asyramisyanie

 

BANDAR SERI BEGAWAN, 20 Sept – Jurulatih Pasukan Bola Sepak Kebangsaan Bawah 15 Tahun (B-15) Brunei Darussalam, Stephen Ng berkata bahawa pasukan negara tidak perlu malu selepas tewas besar kepada Korea Utara dalam aksi pusingan kelayakan Kejohanan Bola Sepak B-16 Persekutuan Bola Sepak Asia (AFC) 2017 yang berlangsung di Taiwan hari ini.

Beliau berkata demikian setelah pasukan negara dibelasah 9-0 oleh Pasukan Korea Utara, yang merupakan pasukan pilihan dalam Kumpulan F, dan menegaskan penonton pasti dapat melihat betapa sukarnya untuk berhadapan pasukan itu dalam perlawanan petang tadi.

“Perbezaan antara kedua-dua negara adalah jelas ketara, namun saya ingatkan agar para pemain jangan jatuh moral dan rasa malu, kerana mereka sudah berusaha dan terus memberikan saingan meskipun dibolosi dengan angka yang besar,” ujarnya.

Antara aksi dalam perlawanan Kumpulan F antara Brunei Darussalam dan Korea Utara. – Chinese Taipei FA

Menurutnya lagi, perlawanan itu adalah satu pengalaman yang sangat berguna, di samping menjadi ukuran kepada kelemahan yang boleh diperbaiki untuk saingan masa depan.

“Kita belajar daripada pengalaman dan dengan sokongan latihan kita akan terus membangunkan pasukan ini. Saya berharap kita akan maju dan memberikan saingan hebat kepada pasukan bertaraf tinggi seperti Korea Utara,” tambah Stephen Ng lagi.

Kempen di Taiwan akan diteruskan lagi dengan perlawanan terakhir Jumaat ini menentang Pasukan Hong Kong.