Sunday, March 3, 2024
29.2 C
Brunei

  -

  Jangan memandu melulu, berbahaya

  Saban hari semakin kerap berita kemalangan kenderaan berlaku.

  Walaupun musibah itu tidak dapat dielak, tetapi jika kita berdoa dan bertawakal, mematuhi segala peraturan, Insya-Allah kemalangan dapat dihindari.

  Ini kerana sesetengah kemalangan kadang kala berpunca daripada kecuaian pemandu.

  Walaupun, saya lihat kebanyakan pemandu di Negara Brunei Darussalam mengikuti undang-undang dan peraturan jalan raya, tetapi terdapat segelintir individu yang memandu secara berbahaya dan melulu. Memandu secara berhemah di jalan raya adalah sangat penting untuk menjamin keselamatan diri sendiri dan orang lain.

  Walaupun kadang-kadang kita merasa tergesa-gesa atau tidak sabar untuk sampai ke destinasi, memandu dengan cara yang tidak selamat hanya akan menyebabkan masalah dan risiko berbahaya.

  Memandulah secara berhemah. – Agensi

  Jika kita memandu dengan tidak berhemah, kita berisiko untuk menyebabkan kemalangan jalan raya yang boleh mengakibatkan kecederaan atau kematian.

  Selain itu, memandu dengan tidak berhemah juga boleh menyebabkan tindakan undang-undang seperti dikenakan saman.

  Oleh itu, penting untuk memastikan bahawa kita memandu mengikuti peraturan jalan raya yang ditetapkan.

  Ini termasuk mematuhi kelajuan yang dibenarkan, mengekalkan jarak selamat dengan kenderaan lain dan sentiasa berhati-hati terhadap persekitaran di sekeliling kita terutama pemandangan ‘blind-spot’ yang setiap pemandu harus tekankan.

  Juga, adalah penting untuk sentiasa fokus dan tidak terganggu oleh perkara lain seperti telefon bimbit atau radio semasa memandu.

  Ini akan memastikan kita dapat berfikir dengan cepat dan bertindak dengan cepat jika terdapat situasi yang tidak dijangka.

  Sekiranya kita semua memandu dengan berhemah, kita akan dapat mengurangkan risiko kemalangan jalan raya dan menjamin keselamatan kita dan orang lain di jalan raya.

  Jadi, mari kita semua berusaha untuk memandu dengan berhemah setiap kali kita berada di jalan raya.

  Saya Pengguna Jalan Raya

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Gajah Asia juga berkabung, kuburkan anak gajah mati

  NEW DELHI, 1 MAC – Gajah Asia berkabung dan menguburkan anak-anaknya yang mati, menurut kajian saintis India yang memperincikan tingkah laku haiwan yang mengingatkan...