Jangan salah guna kebebasan

KUALA LUMPUR, 18 JUN – Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) yang memasuki hari kesembilan menyaksikan lebih banyak ‘kebebasan’ diberikan kepada orang ramai, namun alangkah malang sekiranya rakyat terus menyalah guna ‘kebebasan’ yang diberikan, melanggar peraturan dan undang-undang yang ditetapkan apabila ada sahaja peluangnya.

Undang-undang yang ditetapkan bukan sahaja membabitkan usaha untuk membendung pandemik COVID-19 sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan diperkenalkan sejak 18 Mac lepas, malah juga bagi tujuan membanteras aktiviti jenayah serta kesalahan di jalan raya.

Sebagai contoh, di mana letaknya kebiasaan baharu dan kawalan kendiri jika hanya dalam lapan hari sahaja PKPP, sudah 80,950 saman dikeluarkan polis terhadap pengguna jalan raya?

Antara kebebasan `baharu’ yang dibenarkan ialah orang ramai boleh bergerak bebas merentas sempadan negeri sejak PKPP dikuat kuasa 10 Jun lepas, dan hari ini juga kedai makan tidak perlu lagi mengehadkan jumlah pelanggan di setiap meja makan di dalam premis mereka.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob semalam turut memberikan lampu hijau kepada ibu bapa membawa anak masing-masing ke pusat membeli-belah dan kedai makan, namun perlu mematuhi semua Prosedur Operasi Standard (SOP) yang telah ditetapkan.

Di Sabah pula, panggung wayang serta perkhidmatan kecantikan dan kesihatan telah mula dibenarkan untuk beroperasi semula bermula semalam.

Di Melaka juga sama, kerajaan ne-gerinya bersetuju meluluskan 100 lokasi tapak baharu bagi pembukaan pasar pagi, pasar terbuka, pasar malam, dan bazaria dalam tempoh PKPP dilaksanakan bagi membolehkan peniaga kecil kembali memperoleh pendapatan selain menjana semula ekonomi negeri. Di Kedah pula, hampir 90 peratus daripada sektor pelancongan ne-geri berkenaan termasuk di Langkawi, telah dibenarkan beroperasi semula. – Bernama

Orang ramai kelihatan keluar beriadah bersama keluarga dan rakan-rakan di Taman Jubli Perak di Alor Setar, Kedah. Selain perjalanan rentas negeri dalam tempoh PKPP hampir semua aktiviti sosial, pendidikan, keagamaan, perniagaan, sektor ekonomi dan sebagainya akan beroperasi semula secara berperingkat dengan pematuhan sepenuhnya kepada SOP yang dibenarkan semasa PKPP (Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan) yang bermula pada 10 Jun hingga 31 Ogos 2020. – Bernama