Jangan ‘tutup mata’ isu kemiskinan haid

KUALA LUMPUR – Polemik kemiskinan lumrahnya berkisar tentang aspek ‘mengisi perut’, iaitu memastikan sentiasa ada makanan untuk mereka yang berkenaan, namun, ada aspek lain yang barangkali jarang terlintas di fikiran kebanyakan kita, iaitu bagaimana kemiskinan memberi kesan kepada kaum hawa – remaja atau dewasa – dalam menguruskan haid mereka.

Pernahkah kita terfikir bagaimana kaum hawa yang tinggal dalam keadaan serba kekurangan menguruskan aspek ‘datang bulan’, yang mungkin dianggap remeh dan tabu dalam kalangan sese-tengah ahli masyarakat?

Tahukah kita bahawa ada pelajar perempuan di negara ini sanggup ponteng sekolah semata-mata kerana tidak selesa dan malu setiap datang bulan kerana tidak mampu membeli tuala wanita yang bagi mereka adalah bara-ngan mewah?

Mungkin sukar untuk dipercayai, tetapi inilah realiti yang sering ditemukan oleh badan bukan kerajaan (NGO) ketika melakukan program komuniti di kawasan pedalaman, terutama di Sabah, Sarawak  ataupun bersama masyarakat Orang Asli.

Lebih membimbangkan, isu ini juga semakin menekan kelompok miskin bandar, terutama semasa penularan pandemik COVID-19 sejak tahun lepas, yang menyebabkan ramai dalam kalangan kaum hawa terpaksa ‘mengorbankan’ tuala wanita kerana faktor kewangan.

Fitriyati ketika menyertai projek misi pembangunan komuniti di Bangladesh yang mencetuskan idea membuat Bunga Pads dan turut mendapat kerjasama daripada pelbagai pertubuhan bukan kerajaan dalam mendidik remaja perempuan untuk menguruskan haid dengan betul terutama  memberi penerangan mengenai kebersihan wanita dan pendidikan kesihatan reproduktif. – Bernama
Dr Sh Fatimah Alzahrah Syed Hussien. – Bernama
Pengasas Bunga Pads, Fitriyati Bakri bersama produk tuala wanita guna semula dihasilkan menggunakan kain kapas untuk diberikan  secara percuma kepada pelajar miskin di luar bandar dan kawasan pedalaman. – Bernama

Kekeliruan kemiskinan haid

Pada 2018, Bank Dunia menganggarkan  lebih kurang  500 juta wanita di seluruh dunia tidak mampu memperoleh keperluan asas sewaktu haid atau turut diistilahkan sebagai “kemiskinan haid”.

Negara ini juga berdepan masalah sama, namun tidak diangkat sebagai polemik terbuka menyebabkan hingga kini tiada data dikeluarkan berkenaan jumlah sebenar kumpulan yang terkesan oleh permasalahan itu.

Bukan itu  sahaja, kekeliruan tentang  kemiskinan haid juga masih tinggi dalam masyarakat apabila isu tersebut  hanya dipandang dari satu sudut, iaitu kekangan membeli barangan peribadi untuk kebersihan ketika haid.

Bagaimanapun menurut pakar sosiologi dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Dr Sh Fatimah Alzahrah Syed Hussien, pandangan itu tidak tepat kerana kemiskinan haid meliputi aspek yang lebih kompleks, terutama dalam memastikan pengurusan haid yang selamat, bersih dan bermaruah.  

Katanya ada empat elemen asas yang perlu ditangani dalam menyelesaikan isu kemiskinan haid, iaitu akses kepada produk sanitari, ilmu dan didikan tentang haid,  akses kepada infrastruktur sanitasi dan privasi untuk menukar tuala wanita.

“Kekeliruan tentang kemiskinan haid ini yang perlu diperjelaskan kepada masyarakat kerana jika kita tidak serius menangani permasalahan ini, ia akan mengakibatkan krisis kesihatan dalam kalangan wanita, seterusnya memberi impak buruk kepada kehidupan seharian mereka,” katanya kepada Bernama.

Beliau yang sedang mengkaji  kemiskinan haid dalam kalangan belia, berkata  stigma dan perspektif negatif tentang haid yang masih menebal dalam kalangan masyarakat dengan menganggap isu itu adalah masalah peribadi, mengehadkan ruang perbincangan.

Ketiadaan usaha untuk membincangkan isu kemiskinan haid secara terbuka  menjadikan isu itu sukar diatasi dan ini juga yang menyebabkan masih ramai  dalam kalangan wanita tidak tahu menguruskan haid dengan cara yang betul, katanya.

Beliau berkata kesan jangka panjang ialah masalah kesihatan, terutama jangkitan kuman apabila kebersihan sewaktu haid tidak diuruskan dengan sebaiknya.

Tingkatkan pemantauan

Sh Fatimah Alzahrah yang merupa-
kan  Penasihat PeduliMerah, satu gerakan advokasi kemiskinan haid di Malaysia yang menggabungkan NGO dan penyelidik, berkata setiap individu perempuan perlu mendapat akses terhadap keperluan asas seperti tuala wanita dan peluang pendidikan yang setara.

Kerajaan perlu mengumpulkan data rasmi bagi mengesan jumlah  sebenar wanita  yang  terkesan oleh kemiskinan haid agar usaha dapat dijalankan untuk menangani isu tersebut, katanya.

“… ketika pandemik COVID-19, ramai yang terkesan disebabkan Perintah Kawalan Pergerakan, dan melalui pemerhatian di kawasan perumahan kos rendah projek perumahan rakyat (PPR), permintaan kepada produk penjagaan haid ketika pandemik meningkat,” katanya, menambah melalui data itu kerajaan boleh mengeluarkan  peruntukan untuk membantu golongan terjejas.

Pada masa ini, banyak negara di dunia mengambil langkah menangani cabaran kemiskinan haid,  contohnya  Britain yang memperuntukkan dua juta pound (RM10.7 juta) kepada pertubuhan yang berusaha menamatkan kemiskinan haid secara global, selain 250,000 pound (RM1.3 juta) untuk petugas khas jabatan kerajaan, badan kebajikan dan perusahaan persendirian bagi menangani isu itu.

Scotland pula memberi akses percuma kepada barangan haid kepada semua wanita dan berjaya menangani kemiskinan haid secara efektif. Begitu juga Perancis yang mengurangkan cukai jualan untuk barangan haid, sementara New Zealand memberi tuala wanita secara percuma kepada semua murid perempuan di sekolah, kata Sh Fatimah Alzahrah.

Selain itu, beliau  juga mencadangkan  agar kerajaan menimbang pembelajaran berkaitan  haid di sekolah pada setiap peringkat  agar dapat menghapuskan stigma terhadap haid dan melihat perkara tersebut sebagai satu proses semula jadi, selain menggalakkan perbincangan positif.

Pihak berwajib juga perlu melakukan pemantauan bagi mengenal pasti ke-lompongan dalam ketersediaan fasiliti di sekolah dan tempat awam demi memudahkan wanita menguruskan haid mereka.

Bantu hapuskan stigma

Sementara itu, usaha tiga sahabat, Fitriyati Bakri, 26;  Maisarah Razali, 29; dan Amir Junaidi, 32, yang merupakan alumni Mycorps, sebuah badan sukarelawan belia di bawah Kementerian Belia dan Sukan,   memulakan inisiatif memberi tuala wanita guna semula secara percuma kepada golongan memerlukan, terutama di kawasan pedalaman, semakin mendapat sambutan.

Projek yang digerakkan sejak dua tahun lepas itu atas nama Bunga Pads, adalah cetusan daripada pengalaman Fitriyati  yang menyertai misi pembangunan komuniti selama dua bulan di Gabura, Satkhira, Bangladesh pada 2017.

 Matlamat gerakan itu ialah untuk mengurangkan jumlah pelajar perempuan yang ponteng sekolah ketika haid selain memberi peluang pekerjaan kepada ibu tunggal yang kurang berkemampuan dengan menjadi tukang jahit tuala wanita boleh guna semula. – Bernama