Jangkitan koronavirus cecah 6,000 di Korea S

SEOUL, 5 MAC – Jumlah kes koronavirus baharu Korea Selatan, yang terbesar di luar China, tempat kemunculan pertama virus itu – melebihi 6,000 hari ini ketika pihak berkuasa mengumumkan tegahan ke atas pengeksportan topeng muka dan langkah lain untuk cuba memastikan bekalan mencukupi.

Jepun akan mengenakan kuarantin ketibaan dua minggu dari negara jirannya, lapor akhbar harian Yomiuri, sementara Australia mengumumkan tegahan kemasukan ke atas pelancong asing yang baru-baru ini ke Korea Selatan.

Kedua-dua negara itu adalah yang terbaharu mengambil langkah seumpamanya – menurut kementerian luar negeri di Seoul, 36 negara dan rantau telah menegah kemasukan, sementara 22 memerlukan kuarantin, begitu juga di beberapa bahagian di China.

Jangkitan keseluruhannya berjumlah 6,088, menurut Pusat Pencegahan dan Kawalan Penyakit Korea, meningkat 467 dengan 35 kematian.

Perdana Menteri Chung Sye-kyun berkata eksport topeng muka akan ditegah bermula esok (Jumaat).

Topeng telah menjadi pemakaian standard di seluruh Korea Selatan dan permintaannya telah meningkat, dengan barisan panjang ketika pihak berkuasa bergelut untuk memastikan bekalan mencukupi.

Korea Selatan menghasilkan 10 juta topeng sehari dan kerajaan mengarahkan pembekal untuk menghasilkan 80 peratus daripada pengeluaran mereka – meningkat dari separuh sebelumnya – kepada pejabat-pejabat pos, farmasi dan usaha sama pertanian seluruh negara bagi jualan pada harga rendah tetap.

Untuk mengawal permintaan, para pembeli perlu menunjukkan kad pengenalan dan akan dihadkan kepada dua topeng seminggu, timbalan menteri kewangan Kim Yong-beom memberitahu wartawan.

Topeng boleh dibeli di cawangan lain namun harga akan berlainan dan beberapa penjual telah dituduh melonggoknya secara haram. – AFP