Janna Nick dinobat Bintang Paling Popular

Dengan 86,374,777 undi, trofi Bintang Paling Popular, Anugerah Bintang Popular BH (ABPBH) ke-34, milik artis serba boleh, Janna Nick.

Janna yang mula menceburkan diri dalam dunia seni sejak sembilan tahun lalu, mengumpul undian tertinggi dalam sejarah penganjuran ABPBH, menewaskan calon ‘favourite’ lain seperti Haqiem Rusli, Siti Nordiana, Khai Bahar, Siti Saleha dan Ben Amir.

Selain trofi utama, pelakon, pengacara, penyanyi dan pengarah popular berusia 26 tahun ini membolot trofi Pelakon Filem Wanita Popular mengetepikan empat calon lain iaitu Sherry Alhadad, Nelydia Senrose, Zahirah MacWilson dan Aprena Manrose.

Janna atau nama sebenar, Nurul Jannah Muner turut memenangi trofi Pengacara TV Popular menewaskan Azira Shafinaz, Mira Filzah, Sherry dan Jihan Muse.

Kemenangan Janna diumumkan pada Malam Kemuncak ABPBH 34 yang disiarkan secara langsung TV3 dari Pusat Konvensyen Dunia Kuala Lumpur (WTC KL) di sini, malam tadi.

Janna Nick memenangi trofi Bintang paling popular ABPBH 34 Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur. – Agensi

Selain trofi, Janna menerima sebuah kereta dan telefon pintar Xiaomi 11T Pro (8GB + 256GB) bernilai RM2,099 sumbangan penaja utama ABPBH 34, Xiaomi.

ABPBH 34 bertemakan #KITABERSAMA dibawakan oleh Xiaomi dan dikendalikan tanpa penonton mengikut prosedur operasi standard (SOP) Majlis Keselamatan Negara.

Menyoroti karier gadis kelahiran Alor Setar, Kedah ini, Janna menjadi antara selebriti yang tidak pernah lekang dihimpit kontroversi.

Ada sahaja cerita negatif menghambat dirinya, baik dalam aspek kerjaya, peribadi mahupun imej. Semua ini mengheret bekas pengacara Melodi itu dalam kemelut tidak berkesudahan.

Mei lalu, Janna berkongsi menjalani rawatan dengan pakar psikiatri untuk mengubati gangguan bipolar disorder.

Dalam satu lagi pengakuan mengejutkan, Janna mendedahkan pernah dua kali cuba membunuh diri sepanjang hidupnya.

Terbaharu, Janna terguris dilabelkan ‘orang gila’ oleh warganet apabila berkongsi sering mengalami situasi otak yang didakwa sangat ‘bising’ kerana mendengar lima suara sepanjang hari.

Biarpun terpaksa mengucapkan selamat tinggal kepada program hiburan sensasi, Melodi terbitan TV3 yang dikendalikan selama empat tahun berakhir 25 Julai lalu, minat Janna dalam dunia pengacaraan tidak pernah padam.

Sementara itu, ABPBH 34 yang melabuhkan tirai malam tadi, mencipta beberapa kejutan termasuk kemenangan calon ‘underdog’ sekali gus mencerminkan cita rasa dan kecenderungan pengundi yang beralih kepada kandungan platform digital sejak penularan pandemik COVID-19, kira-kira dua tahun lalu.

Antara kejutan ABPBH 34, remaja autisme berusia 19 tahun, Asif Suhaimi menewaskan calon ‘senior’ apabila diumumkan pemenang kategori Artis Komedi Popular.

Selain itu, dua kategori mencuri tumpuan ramai iaitu Pelakon Lelaki TV Popular dan Pelakon TV Wanita Popular menyaksikan pemenang tahun lalu, Ben Amir dan Siti Saleha mengekalkan penguasaan mereka dalam produk drama TV dengan meraih trofi berkenaan. – Agensi