Javi Gracia pengurus baharu Valencia

MADRID, 28 JULAI – Valencia telah melantik bekas pengurus Watford dan Malaga, Javi Gracia sebagai pengurus baharu mereka dalam perjanjian dua tahun, demikian kelab La Liga mengumumkan semalam.

Garcia berusia 50 tahun itu menjadi pengurus sepenuh masa ketiga Valencia sejak awal musim La Liga yang baru berakhir, selepas pemecatan Marcelino pada September 2019 dan Albert Celades bulan lalu.

“Valencia CF telah mencapai kesepakatan dengan Javi Gracia, yang telah dilantik sebagai jurulatih pasukan pertama, dalam perjanjian dua tahun hingga 30 Jun 2022,” kata kelab itu dalam satu kenyataan.

Gracia dipecat oleh Watford, tersingkir dari Liga Perdana Inggeris pada Ahad lalu, September lalu setelah permulaan kempen Watford yang buruk, hanya empat bulan membawa Hornets ke final kedua Piala FA dalam sejarah mereka, di mana mereka kalah 6-0 ke atas Manchester City.

Beliau juga bekas pengurus beberapa pasukan termasuk Rusia Rubin Kazan dan kelab Sepanyol Malaga, Osasuna dan Almeria.

Valencia menduduki tempat kesembilan di La Liga musim ini, gagal kelayakan untuk ke Eropah, dan tersingkir dari Liga Juara-Juara pada kelompok 16 terakhir menentang Atalanta. – AFP