JBA Labuan pastikan bekalan air pulih

LABUAN, 4 Jan – Lebih 90,000 isi rumah di pulau bebas cukai ini akan terputus bekalan air selama lima hari mulai esok berikutan masalah teknikal.

Pengarah Jabatan Bekalan Air (JBA) Labuan Alvin Michael Lo berkata gangguan sementara itu berpunca daripada kebocoran paip utama di Pulau Enoe dan kerja membaik pulih kini giat dilakukan.

“Saluran mengepam utama dengan garis pusat 800mm di Pulau Enoe pecah dan menjejaskan bekalan air ke dua tangki servis di Pohon Batu (untuk pengguna di 10 kampung) dan juruteknik kami melakukan ‘tie-in’ untuk membaiki paip yang pecah, jadi, sepanjang tempoh 12 jam kerja membaiki dilakukan setiap hari, seluruh pulau ini akan mengalami gangguan bekalan air,” katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Menurut beliau, bagi meminimumkan kesulitan pengguna, jabatan itu, dengan kerjasama Jabatan Bomba dan Penyelamat Labuan, Perbadanan Labuan dan Pejabat Khidmat Masyarakat Kawasan Parlimen Labuan akan menghantar air ke semua kampung dan kawasan kediaman serta menyediakan tangki air statik di kawasan paling teruk terjejas, surau dan dewan orang ramai.

“Lori tangki air akan digunakan bagi menghantar bekalan kecemasan kepada pengguna yang tidak mendapat bekalan air. Memulihkan bekalan kepada pengguna sentiasa menjadi keutamaan kami,” katanya.

Sekurang-kurangnya 10 kampung, lebih 2,000 pelajar di Kolej Matrikulasi Labuan (LMC), beberapa bangunan dan pejabat terjejas akibat gangguan bekalan air yang berlaku sejak pertengahan Disember tahun lepas. – Bernama