JBP terima 323 panggilan kebakaran hutan

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 13 OGOS – Sebanyak 323 panggilan kebakaran hutan dan rumput telah diterima oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBP), dari Januari hingga Julai tahun ini bagi keempat-empat daerah di mana ia melibatkan keluasan kira-kira 235.94 hektar iaitu bersamaan dengan 211 padang bola sepak.

Daripada jumlah berkenaan, sebanyak 148 panggilan diterima bagi Daerah Belait, 90 panggilan diterima bagi Daerah Brunei dan Muara, 83 panggilan diterima bagi Daerah Tutong dan dua panggilan diterima bagi Daerah Temburong.

Sementara itu, daripada jumlah 323 panggilan berkenaan, sebanyak 149 panggilan adalah bagi kebakaran hutan yang melibatkan kawasan seluas 156.81 hektar iaitu bersamaan 140 padang bola sepak dan 174 panggilan pula adalah bagi kebakaran rumput yang melibatkan kawasan seluas 79.13 hektar iaitu bersamaan 71 padang bola sepak.

Statistik berkenaan didedahkan oleh Pemangku Penolong Pengarah Operasi, Penguasa Kanan Bomba dan Penyelamat, Awang Abdul Hadi Zulfadli bin Haji Yahya dalam sidang media tertutup yang diadakan, di sini, baru-baru ini.

Beliau mendedahkan bahawa mengikut pecahan statistik kebakaran hutan dari Januari hingga Julai lalu, satu panggilan diterima yang melibatkan kawasan seluas 1 hektar pada Januari, tujuh panggilan melibatkan kawasan 4.16 hektar pada Februari, 15 panggilan melibatkan kawasan 9.69 hektar pada Mac, 49 panggilan melibatkan kawasan 67.81 hektar pada April, 24 panggilan melibatkan kawasan 21.11 hektar pada Mei, 24 panggilan melibatkan kawasan 34.18 hektar pada Jun dan sebanyak 29 panggilan lagi diterima melibatkan kawasan 18.86 hektar pada Julai.

Penguasa Kanan Bomba dan Penyelamat, Awang Abdul Hadi Zulfadli memberikan penerangan semasa sidang media tertutup mengenai panggilan kebakaran hutan dan rumput yang diadakan baru-baru ini. – Gambar serahan JBP

Manakala itu, mengikut pecahan statistik kebakaran rumput pula, dua panggilan yang melibatkan kawasan seluas 0.02 hektar diterima pada Januari, 24 panggilan melibatkan kawasan 14.12 hektar pada Februari, 19 panggilan melibatkan kawasan 5.11 hektar pada Mac, 50 panggilan melibatkan kawasan 24.83 hektar pada April, 16 panggilan melibatkan kawasan 3.34 hektar pada Mei, 22 panggilan melibatkan kawasan 7.96 hektar pada Jun dan 41 panggilan yang melibatkan kawasan 23.75 hektar lagi diterima pada Julai.

Menurut maklumat daripada Jabatan Kajicuaca Negara Brunei Darussalam, negara akan memasuki monsun barat daya pada awal Jun ini dan ia dijangka akan berterusan sehingga September 2021.

Sepanjang musim monsun barat daya, keadaan atmosfera pada kebiasaannya agak stabil dan aktiviti kejadian rebut petir adalah kurang berbanding semasa musim peralihan monsun iaitu April dan Mei yang lalu.

Semasa kemuncak monsun itu iaitu sekitar Ogos, negara kebiasaannya akan mengalami keadaan sedikit berjerebu akibat cuaca kering di rantau Asia Tenggara.

Manakala itu, purata hari-hari tanpa hujan bagi Jun, Julai dan Ogos adalah lebih banyak jika dibandingkan dengan purata pada Disember dan Januari semasa tempoh monsun timur laut.