Jemaah haji dihadkan

BANDAR SERI BEGAWAN, 23 JUN – Kerajaan Arab Saudi tahun ini akan mengehadkan jumlah jemaah haji hanya untuk penduduk yang tinggal di negara itu, susulan penularan wabak COVID-19, sekali gus menutup pintunya kepada jemaah haji luar negara bagi tahun 1441 hijrah.

Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi dalam satu kenyataannya yang diterima di sini menerusi Kedutaan Arab Saudi di Negara Brunei Darussalam, hari ini, berkata hanya sebilangan kecil penduduk daripada pelbagai kerakyatan yang tinggal di Arab Saudi akan dibenarkan menunaikan haji pada tahun ini.

Menurut kenyataan itu lagi, koronavirus sudah menular ke lebih 180 buah negara di seluruh dunia dan kematian berkaitan COVID-19 sudah mencecah hampir setengah juta dan lebih 7 juta kes jangkitan disahkan secara global.

Dalam pada itu, Kementerian Kesihatan Saudi telah mengambil langkah penting tersebut untuk melindungi keselamatan dan kesihatan jemaah termasuk menangguhkan kemasukan jemaah umrah memandangkan keadaan risiko penyakit dan jangkitan penularan dalam perkumpulan ramai menjadikan sukar untuk mengekalkan penjarakan sosial yang selamat dalam kalangan jemaah.

Keputusan itu juga diambil bagi memastikan ibadat haji dapat dilaksanakan secara selamat dari perspektif kesihatan awam di samping mematuhi semua langkah pencegahan dan protokol penjarakan sosial untuk melindungi jemaah daripada dijangkiti pandemik dengan berpandukan ajaran-ajaran Islam.

Gambar yang diambil pada 23 Jun menunjukkan beberapa jemaah menunaikan solat Fardu Subuh di Mekah. Arab Saudi mengumumkan akan mengehadkan jumlah jemaah haji tahun ini. – AFP