Jemaah Solat Jumaat meningkat

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 10 JUN – Menurut data yang diperolehi daripada Kementerian Kesihatan, seramai 35,556 orang jemaah hadir menunaikan sembahyang Fardu Jumaat pada 5 Jun lalu.

Menteri Hal Ehwal Ugama, Yang Berhormat Pehin Udana Khatib Dato Paduka Seri Setia Ustaz Haji Awang Badaruddin bin Pengarah Dato Paduka Haji Awang Othman mengongsikan jumlah itu pada Sidang Media bagi Situasi Terkini COVID-19 di Negara Brunei Darussalam di Dewan Al-’Afiah Kementerian Kesihatan hari ini.

Ini menunjukkan keramaian orang yang menunaikan sembahyang Fardu Jumaat dalam situasi COVID-19 adalah semakin meningkat berbanding pada Jumaat 29 Mei yang lalu, walaupun data mendapati seramai 43,903 orang yang telah menempah.

“Dimaklumi ada yang datang tetapi tidak dapat masuk ke sesetengah masjid, surau dan balai-balai ibadat kerana sebab-sebab tertentu. Pihak pengurusan hal ehwal masjid bersama pihak-pihak berkenaan telah mengenal pasti beberapa isu semasa pendaftaran masuk jemaah ke dalam masjid,” ujarnya.

Dalam perkara ini, Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU) sangat menghargai inisiatif Kementerian Kesihatan yang meneliti semula kerana kemungkinan terdapat masalah seperti doublebooking, ghostbooking, methods of calculation dan sebagainya.

Sementara itu pihak bertugas telah diminta menggunakan budi bicara yang berpatutan untuk membantu jemaah yang memang layak tetapi kerana sebab-sebab teknikal pada peringkat mengimbas kod QR di pintu masuk kawasan masjid, mereka telah tidak diberi kelulusan.

Demikian juga disebabkan kesuntukan waktu pada saat-saat terakhir pintu pagar masjid mula ditutup sewaktu iqamat dilaungkan untuk memulakan sembahyang Fardu Jumaat.

Negara Brunei Darussalam akan memasuki penghujung tahap pertama bagi pembukaan masjid untuk menunaikan solat Fardu Jumaat yang bermula dari 29 Mei yang lalu dalam tempoh 14 hari meliputi tiga kali Jumaat.

“Setakat dua Jumaat yang lalu masjid, surau dan balai-balai ibadat dibuka semula untuk menunaikan Fardu Jumaat, kita telah menempuhnya secara berwaspada dengan menuruti panduan kesihatan dalam mengekang jangkitan wabak COVID-19 sekarang. Dan kita akan terus berwaspada,” menurut Yang Berhormat Menteri Hal Ehwal Ugama.

Tahap pertama bagi pembukaan masjid kini menghampiri penghujung semenjak 29 Mei lalu dan minggu ini akan memasuki tiga kali Jumaat.

Sehubungan itu, KHEU melahirkan penghargaan kepada semua yang terlibat menjayakan pelaksanaannya. Penghargaan juga dinyatakan kepada jemaah yang telah hadir bersembahyang secara tertib menepati seperti aturannya.

Yang Berhormat Menteri Hal Ehwal Ugama turut menyeru semua untuk sama-sama berdoa dan sambil terus berusaha mencari penawar, membanyakkan memohon keampunan kepada Allah SWT, di samping berbuat kebajikan antaranya dengan memperbanyakkan sedekah.

“Dalam waktu yang sama kita juga insaf kerana inilah antara cubaan Allah SWT untuk menguji mutu keimanan kita dan ketahanan kita bermasyarakat, berbangsa dan bernegara, di mana sejauh ini kita telah membuktikan tanda pegangan keagamaan kita yang menjadi pemangkin keutuhan sebagai sebuah komuniti dan bangsa di negara yang diberkati Allah dengan aman sejahtera ini, iaitu dengan adanya perpaduan serta persefahaman kita senegara dalam menghadapi cabaran dan cubaan yang melanda.