Monday, November 28, 2022
23.1 C
Brunei

-

Jenayah kebencian anti-Islam di AS meningkat

WASHINGTON, 18 Julai – Jenayah kebencian anti-Islam meningkat 91 peratus pada separuh pertama tahun ini, berbanding tempoh sama tahun lepas, menurut Majlis Hubungan Amerika-Islam (CAIR) .

CAIR berkata, sejak organisasi hak asasi manusia memulakan sistem dokumentasi pada 2013, jumlah itu meningkat untuk tempoh sama pada 2016 yang juga merupakan tahun terburuk bagi kejadian anti-Islam, lapor agensi berita Turki Anadolu (AA).

Jumlah kejadian bias atau memandang serong terhadap orang Islam pada separuh pertama tahun ini juga meningkat 24 peratus. Penyelaras Jabatan Pemantauan dan Memerangi Islamophobia CAIR Zainab Arain berkata, kempen pilihan raya Presiden Amerika Syarikat Donald Trump dan pentadbirannya, menyuntik sifat ketaksuban dan kebencian yang menyebabkan penduduk Islam Amerika dan kumpulan minoriti lain dijadikan sasaran.

“Jika tanggapan dan sikap memandang serong memberikan kesan berterusan kepada masyarakat Islam Amerika, 2017 boleh menjadi antara tahun terburuk,” katanya. – Bernama

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea Selatan lancar bas pandu sendiri

SEOUL, 25 NOV – Ibu negara Korea Selatan melancarkan laluan bas pandu sendiri pertama hari ini, sebahagian daripada uji kaji yang dikatakan jurutera berhasrat...
- Advertisment -