Friday, April 19, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Jeonju tawar pengalaman membaca unik

  JEONJU, WILAYAH JEOLLA UTARA – Kurang daripada dua jam perjalanan KTX dari Stesen Yongsan Seoul, Jeonju di wilayah Jeolla Utara ialah destinasi kegemaran pengembara disebabkan perkampungan hanoknya yang indah.

  Pada tahun 2020, Kementerian Kebudayaan menetapkan Jeonju sebagai ‘Bandar Hab Pelancongan’, bersama-sama dengan Busan, Gangneung, Andong dan Mokpo. Sejak itu, Pertubuhan Pelancongan Korea telah berusaha untuk meningkatkan pelancongan antarabangsa ke bandar-bandar yang ditetapkan.

  Pada 2021, bandar itu menjenamakan semula dirinya sebagai ‘Bandar Buku’, menjemput penduduk dan pelancong untuk menikmati keseronokan membaca yang dikelilingi oleh keindahan alam semula jadi.

  Sebagai sebahagian daripada inisiatif ini, Jeonju telah membuka perpustakaan dengan pelbagai tema di seluruh bandar. Bandar ini dengan bangganya mempunyai nisbah perpustakaan per kapita yang tinggi, dan ia menganjurkan Festival Membaca Jeonju tahunan, perayaan budaya membaca serta penerbitan.

  Pengiktirafan Jeonju terhadap buku dan membaca telah berakar-umbi dalam sejarahnya.

  Sesi membaca puisi di Perpustakaan Hutan Haksan. – ANN/The Korea Herald
  Seorang pelawat membaca buku di Perpustakaan Cheotmajunggil di Jeonju, Wilayah Jeolla Utara. – ANN/The Korea Herald
  Gambar ANN/The Korea Herald
  Perpustakaan Yeonhwajeong, terletak bersebelahan Taman Deokjin, Jeonju. – ANN/The Korea Herald
  Kanak-kanak mengambil bahagian dalam aktiviti seni di Perpustakaan Seni Kampung Seohak di Jeonju. – ANN/The Korea Herald
  Perpustakaan Yeonhwajeong di Jeonju. – ANN/The Korea Herald

  Semasa era Joseon, Jeonju berfungsi sebagai pusat pentadbiran Jeolla Gamyeong, menyelia wilayah barat daya, termasuk wilayah Jeolla dan Pulau Jeju.

  Dengan banyak pokok mulberi yang tumbuh di rantau ini, Jeonju terkenal dengan hanji, kertas mulberi tradisional Korea. Bandar ini merupakan hab untuk percetakan dan penerbitan dalam tempoh itu, bersama-sama dengan Seoul dan wilayah Gyeonggi.

  Terutamanya, edisi lengkap Annals of the Joseon Dynasty telah disimpan dengan selamat di Jeonju semasa Pencerobohan Jepun ke atas Korea pada tahun 1592.

  Hanya lima minit berjalan kaki dari Stesen Jeonju, awda akan menemui perpustakaan unik yang direka bentuk dalam bentuk bekas merah, dinamakan Perpustakaan ‘Cheotmajunggil’, atau Perpustakaan St Traveller.

  Perpustakaan ini menempatkan koleksi besar buku perjalanan dan seni halus, dengan lebih separuh daripadanya tersedia dalam bahasa Inggeris, memenuhi keperluan pengembara dari pelbagai negara yang ingin membaca sebelum memulakan perjalanan mereka.

  Walaupun penampilan perpustakaan yang tidak konvensional, ruang atas bumbung juga ditawarkan untuk pembaca menikmati buku di luar bangunan.

  Perpustakaan Yeonhwajeong menghuni hanok yang luas yang terletak di persekitaran hijau Taman Deokjin, pemanduan 10 minit dari Stesen Jeonju. Pengunjung boleh menikmati pemandangan bunga teratai di dalam kolam besar ketika menyeberangi jambatan Yeonhwagyo dalam perjalanan ke perpustakaan.

  Perpustakaan itu dibahagikan kepada ruang khusus untuk buku dan ruang untuk menganjurkan acara dan program.

  Satu lagi perpustakaan unik ialah Perpustakaan Hutan Haksan, yang pakar dalam puisi.

  Perpustakaan ini kelihatan seperti kabin kayu dari kisah dongeng, menjadikannya tempat kegemaran bagi penduduk yang mencari permata tersembunyi untuk keseronokan membaca mereka. Perpustakaan itu mengadakan deklamasi puisi mingguan yang diketuai oleh pengajar profesional, dan pelawat boleh mendaftar terlebih dahulu untuk mengambil bahagian.

  Sementara itu, Perpustakaan Desa Seni Seohak memberikan tumpuan kepada buku-buku oleh artis dan pemuzik dari seluruh dunia.

  Nota dan gambar artis di dinding menjadikannya tapak yang mesti dikunjungi untuk pencinta seni. Perpustakaan ini juga mempunyai risalah seni dan autobiografi artis terkenal. Di ruang bawah tanah, terdapat pameran bergilir yang mempamerkan karya artis tempatan, termasuk lukisan, fotografi dan karya tulisan.

  Kunjungan Perpustakaan Jeonju di bandar ini membawa pengunjung ke sembilan perpustakaan bertema yang berbeza dengan menaiki bas pelancongan yang ditetapkan sepanjang hari. Pemandu perpustakaan akan mengiringi lawatan, menerangkan ciri-ciri unik setiap perpustakaan, buku yang disimpan mereka dan seni bina. Jadual lawatan boleh didapati di laman web rasmi Perpustakaan Bandar Jeonju.

  Selepas lawatan perpustakaan, mereka yang mempunyai masa terluang boleh menikmati acara berkaitan yang dianjurkan sepanjang tahun.

  Sejak 2021, Jeonju telah menganjurkan Festival Pop Jeonju Joseon yang popular. Festival ini mengalu-alukan artis gugak yang baru meningkat yang mempersembahkan muzik tradisional Korea dalam gaya moden, menjadikannya lebih mudah diakses oleh generasi muda. Festival Pop Joseon tahun depan akan diadakan pada bulan Mei semasa Festival Filem Antarabangsa Jeonju, menurut bandar itu. – ANN/The Korea Herald

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Mahkamah batalkan sabitan bekas Presiden Maldives Abdulla Yameen

  NEW DELHI, 19 APRIL - Mahkamah di Maldives membatalkan sabitan bekas Presiden Abdulla Yameen atas tuduhan rasuah, kelmarin. Panel tiga hakim Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa...