Saturday, April 20, 2024
29.4 C
Brunei

  -

  Jepun jual pil kontraseptif di kaunter

  TOKYO, 28 NOV – Jepun memulakan projek perintis hari ini dengan menjual pil kontraseptif di kaunter, tetapi juru kempen mengkritik skim itu sebagai terlalu kecil dan menggesa semua sekatan ditarik balik.

  Kumpulan hak asasi manusia telah lama mengadu bahawa kontraseptif kecemasan hanya tersedia di Jepun dengan preskripsi doktor dan lawatan ke klinik atau farmasi.

  Hal itu menyebabkan ramai wanita terpinggir, terutamanya mangsa rogol dan remaja perempuan, menurut orang yang kempen.

  Di bawah projek perintis itu, pil itu boleh menghalang kehamilan dalam tempoh 72 jam selepas berhubungan intim tetapi menjadi kurang berkesan dari semasa ke semasa, dan boleh didapati hanya di 145 buah farmasi.

  Bagaimanapun, wanita masih perlu menunjukkan kad pengenalan dan mengambil ubat tersebut di hadapan ahli farmasi, menurut laman web Persatuan Farmaseutikal Jepun.

  Gambar Freepik

  Umur minimum untuk pembelian di kaunter ialah 16 tahun, walaupun mereka yang berumur di bawah 18 tahun mesti ditemani oleh ibu bapa atau penjaga.

  Harga ditetapkan antara AS$47 hingga AS$61.

  Kumpulan kempen Kontraseptif Kecemasan di Projek Farmasi berkata percubaan itu tidak mencukupi.

  “Pemilihan farmasi adalah sangat ketat. Pil itu hanya boleh didapati di 145 kedai ubat, atau 0.2 peratus daripada jumlah keseluruhan 60,000 di Jepun,” kata pengerusi bersama organisasi itu, Asuka Someya kepada pemberita.

  Someya juga berkata bahawa keperluan persetujuan ibu bapa menetapkan halangan yang tinggi untuk kanak-kanak di bawah umur. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  5 pekerja jadi sasaran serangan nekad

  KARACHI, 19 APRIL - Seorang pengebom nekad meletupkan jaketnya yang sarat dengan bahan letupan berhampiran sebuah van yang membawa pekerja kereta warga Jepun, yang...