Tuesday, March 21, 2023
21.2 C
Brunei

-

Jepun longgarkan peraturan, status COVID-19

TOKYO, 20 JAN – Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida mengumumkan rancangan untuk menurunkan status COVID-19 kepada setara dengan influenza bermusim, satu langkah yang akan melonggarkan lagi pemakaian topeng dan langkah pencegahan lain ketika negara itu berusaha untuk kembali normal.

Kishida berkata beliau telah mengarahkan pakar dan pegawai kerajaan untuk membincangkan butiran mengenai penurunan status COVID-19. Perubahan itu juga akan menghapuskan peraturan pengasingan diri dan keperluan anti-virus lain dan membenarkan pesakit COVID-19 mendapatkan rawatan di mana-mana hospital dan bukannya hanya kemudahan khusus.

“Untuk kembali kepada kehidupan harian kami di Jepun, sambil mematuhi langkah-langkah untuk menyesuaikan diri dengan hidup dengan koronavirus, kami akan mengkaji langkah-langkah konkrit untuk secara beransur-ansur bergerak ke langkah seterusnya,” kata Kishida.

Di Jepun, COVID-19 kini dikategorikan sebagai penyakit Kelas 2, bersama-sama dengan SARS dan batuk kering, dan pesakit dikenakan sekatan pergerakan, sambil membenarkan kerajaan pusat dan tempatan mengeluarkan langkah kecemasan. Menurunkannya kepada Kelas 5 bermakna membatalkan peraturan tersebut.

Perubahan yang dirancang itu akan menandakan titik perubahan utama dalam dasar COVID-19 Jepun ke arah menormalkan aktiviti sosial dan ekonomi.

Langkah itu, bagaimanapun, dibuat ketika Jepun menghadapi jangkitan yang meluas dan mencatatkan tahap kematian yang tinggi sehingga gelombang wabak kelapan sejak wabak itu bermula tiga tahun lalu.

Menurut Kementerian Kesihatan, kematian harian mencatatkan rekod tertinggi sebanyak 503 pada Sabtu lalu. Pakar berkata peningkatan terkini boleh dikaitkan dengan penyakit kronik yang semakin teruk di kalangan pesakit yang lebih tua.

Menurunkan status COVID-19 di bawah undang-undang penyakit berjangkit boleh menghapuskan peraturan kemasukan ke hospital dan pengasingan diri yang berterusan serta membantu mengosongkan katil hospital yang dikhaskan untuk pesakit COVID-19, kata Menteri Kesihatan, Katsunobu Kato kepada pemberita.

Tujuannya adalah untuk mewujudkan sistem di mana COVID-19 boleh dirawat seperti perkhidmatan perubatan biasa, katanya. Tetapi dia memberi amaran: “Menukar klasifikasinya tidak bermakna koronavirus telah hilang. Kami masih memerlukan masyarakat untuk mengambil langkah sukarela dengan menggunakan penutup muka dan langkah berjaga-jaga.” – AP

Penumpang memakai pelitup muka di luar Stesen Tokyo di Tokyo ketika Perdana Menteri Jepun mengumumkan rancangan untuk memulakan persediaan untuk menurunkan status undang-undang COVID-19. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Kishida umum rancangan Indo-Pasifik baharu di India

NEW DELHI, 20 MAC - Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida hari ini menjemput rakan sejawatannya dari India, Narendra Modi untuk menghadiri sidang kemuncak negara-negara...
- Advertisment -