Jepun minta sokongan pelepasan air nuklear Fukushima

TOKYO, 24 OGOS – Kerajaan Jepun mengambil perancangan interim hari ini yang diharapkannya mendapat sokongan daripada nelayan dan kumpulan lain yang berkaitan untuk pelepasan air nuklear dirawat namun masih mempunyai kesan radioaktif ke laut dari loji nuklear Fukushima yang musnah.

Kerajaan memutuskan pada bulan April lalu untuk mula membuang air itu ke dalam Laut Pasifik pada musim bunga 2023 setelah membangun sebuah kemudahan dan mengatur rancangan pelepasan di bawah syarat keselamatan yang ditetapkan oleh pengawal selia.

Namun, idea tersebut ditentang keras oleh para nelayan, penduduk dan jiran Jepun termasuk China dan Korea Selatan.

Di bawah rancangan yang dibuat hari ini, kerajaan akan menyiapkan dana untuk membeli produk perikanan dan membekukannya untuk penyimpanan sementara untuk mengurangi impak dari desas-desus negatif mengenai pembuangan tersebut. Kerajaan juga akan membantu mempromosikan produk Fukushima ke restoran dan industri makanan lain.

Kerajaan juga merancang untuk mula memelihara ikan dalam air yang dirawat ke tahap yang dibenarkan untuk dibuang sebagai sebahagian daripada kempen kesedaran keselamatan. Maklumat lebih lanjut masih belum diputuskan.

Air yang terkumpul telah disimpan dalam sekitar 1,000 tangki di kilang Fukushima Daiichi sejak 2011, ketika gempa besar dan tsunami merosakkan reaktornya dan air penyejuknya menjadi tercemar dan mulai bocor. Kilang itu mengatakan kapasiti simpanannya akan penuh akhir tahun depan.

Pegawai Jepun mengatakan bahawa pelepasan air ke laut adalah pilihan yang paling realistik dan pembuangan air tidak dapat dielakkan untuk menyahaktifkan loji tersebut. – AP

Gambar fail pada 27 Februari lalu, menunjukkan unit reaktor dan loji tenaga nuklear Fukushima Daiichi di bandar Okuma, Jepun. Kerajaan Jepun berharap mendapat sokongan daripada nelayan dan kumpulan yang terlibat untuk pelepasan air nuklear berkenaan. – AP