Thursday, December 7, 2023
31.5 C
Brunei

  -

  Jepun pantau situasi di Korea Utara, lawatan delegasi Rusia

  TOKYO, 15 NOV – Jepun kini memantau teliti perkembangan di Korea Utara termasuk lawatan delegasi kerajaan Rusia ke Pyongyang, lapor Sputnik memetik kenyataan Ketua Setiausaha Kabinet Jepun, Hirokazu Matsuno, hari ini.

  “Jepun memantau dengan teliti keadaan di Korea Utara termasuk lawatan delegasi Rusia ke Pyongyang dan menjalankan pengumpulan maklumat dan analisis.

  “Mengenai hubungan Rusia dan Korea Utara, kerajaan tidak mahu mengulas,” kata Matsuno.

  Menurut beliau, seperti yang dinyatakan dalam kenyataan bersama menteri luar Jepun-AS-Korea Selatan dan menteri luar G7, Tokyo dengan tegas mengutuk dakwaan penghantaran senjata dari Korea Utara ke Rusia, memandangkan risiko kemerosotan situasi di Ukraine dan pencabulan resolusi Majlis Keselamatan Persatuan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB).

  Delegasi Rusia yang diketuai oleh Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Alexander Kozlov, tiba di ibu negara Korea Utara kelmarin untuk mesyuarat jawatankuasa antara kerajaan bagi kerjasama perdagangan, ekonomi, sains dan teknologi, lapor agensi berita Korea Utara KCNA awal hari ini.

  Pada pertengahan September, pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un, melakukan lawatan lima hari ke Rusia yang merupakan lawatan pertamanya sejak 2019.

  Beliau mengadakan perbincangan dengan Presiden Rusia, Vladimir Putin, di pelabuhan angkasa Vostochny di Timur Jauh Rusia, bertemu Menteri Pertahanan Rusia, Sergei Shoigu dan memeriksa pesawat tentera Rusia. – Bernama

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...