Jepun tawar sokongan

MANILA, 12 Jan – Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe menawarkan sokongan bagi perang dadah kontroversi Presiden Filipina, Rodrigo Duterte, hari ini, ketika pasangan itu bertemu di Manila bagi rundingan yang juga menumpukan ke atas pertikaian wilayah dengan China.

Lawatan dua hari Abe ke Filipina adalah yang pertama daripada pemimpin luar sejak Duterte memikul tugasnya dalam pertengahan tahun lepas, mencerminkan kepentingan Jepun sebagai rakan perdagangan utama dan penderma bantuan asing di negara Asia Tenggara itu.

Abe juga berhasrat untuk mengekalkan hubungan teguh Jepun dengan Filipina ketika Duterte menggoncangkan dasar luar negaranya dengan beralih daripada Amerika Syarikat (AS), sekutu lama kedua-dua buah negara, dalam menyokong China dan Rusia.

Lawatan itu bermula dengan sambutan mesra daripada Duterte di istana presiden dengan pemimpin Filipina kemudian mendapat sokongan atas perang dadahnya yang telah menuntut lebih 6,000 nyawa yang menimbulkan kebimbangan besar-besaran ke atas pembunuhan luar bidang kehakiman.

“Bagi bertindak balas ke atas dadah haram, kami ingin bekerjasama dengan Filipina untuk memikirkan langkah-langkah bantuan yang relevan,” kata Abe selepas itu, menurut seorang jurubahasa.

Shinzo Abe berjabat tangan dengan Setiausaha Hal Ehwal Luar Negeri Filiipina, Perfecto Yasay, sambil dilihat oleh isteri Perdana Menteri Jepun itu, Akie (dua, kanan). – AP
Shinzo Abe berjabat tangan dengan Setiausaha Hal Ehwal Luar Negeri Filiipina, Perfecto Yasay, sambil dilihat oleh isteri Perdana Menteri Jepun itu, Akie (dua, kanan). – AP

Abe berkata Jepun akan membantu dengan ‘kemudahan’ dadah yang tidak ditentukan dan program rawatan.

Duterte yang telah menyelar Presiden AS, Barack Obama dan ahli politik Eropah lain kerana mengkritik perang dadahnya, telah menekankan tawaran sokongan Abe.

“Ketika Filipina memburu kempennya untuk memusnahkan sistem perdagangan dadah haram, kami mengalu-alukan ekspresi kepentingan Jepun untuk menyokong langkah-langkah bagi menangani kos sosial penagihan dadah,” kata Duterte.

Perdagangan antara Jepun dan Filipina bernilai AS$18 bilion pada 2015, menurut jumlah rasmi, dan Abe berkata hari ini dia akan terus komited untuk meneruskannya.

Abe pada malam hari ini akan membuat perjalanan ke kampung halaman Duterte, di Davao, selatan rantau Mindanao, di mana Jepun telah menyokong proses perdamaian dengan pemberontak Islam menerusi program pembangunan dan pembasmian kemiskinan. – AFP