Saturday, April 20, 2024
29.4 C
Brunei

  -

  Jepun umum pendarat bulan sambung operasi

  TOKYO, 29 JAN – Pendarat bulan Jepun telah menyambung semula operasi, kata agensi angkasa lepas hari ini, menunjukkan bahawa kuasa telah dipulihkan.

  Selepas ia mendarat pada 20 Januari, JAXA telah berkata bahawa masalah dengan bateri solar kraf itu bermakna ia tidak menjana kuasa.

  “Petang tadi kami berjaya mewujudkan komunikasi dengan SLIM, dan meneruskan operasi,” kata JAXA di X, sebelum ini Twitter.

  “Kami segera memulakan pemerhatian saintifik dengan MBC, dan telah berjaya memperoleh cahaya pertama untuk pemerhatian 10-jalur,” katanya, merujuk kepada kamera spektroskopi berbilang jalur pendarat.

  Agensi itu menyiarkan pada X imej yang diambil oleh Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) ‘toy poodle’, sebuah batu yang diperhatikan berhampiran pendarat.

  Pendaratan itu menjadikan Jepun hanya negara kelima yang mencapai pendaratan lembut di bulan, selepas Amerika Syarikat, Kesatuan Soviet, China dan India.

  Tetapi sekitar tiga jam selepas mendarat, JAXA memutuskan untuk mematikan SLIM dengan baki 12 peratus kuasa untuk membolehkan kemungkinan disambung semula apabila sudut matahari berubah.

  Pendarat mencapai matlamatnya untuk mendarat dalam jarak 100 meter dari sasarannya, mendarat sejauh 55 meter.

  Itu jauh lebih tepat daripada julat zon pendaratan biasa yang diletakkan pakar pada beberapa kilometer.

  SLIM menyasarkan sebuah kawah di mana mantel bulan, lapisan dalam yang biasanya di bawah keraknya, dipercayai terdedah di permukaan.

  Dua probe berjaya ditanggalkan, kata JAXA, satu dengan pemancar dan satu lagi direka untuk mengelilingi permukaan bulan memancarkan imej ke bumi. – AFP

  Pengurus Projek untuk Pendarat Pintar untuk Menyiasat Bulan (SLIM), Shinichiro Sakai bercakap semasa sidang akhbar mengenai kemas kini mengenai status kapal angkasanya, termasuk sama ada ia berjaya membuat pendaratan tepat di bulan pada 25 Januari. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  5 pekerja jadi sasaran serangan nekad

  KARACHI, 19 APRIL - Seorang pengebom nekad meletupkan jaketnya yang sarat dengan bahan letupan berhampiran sebuah van yang membawa pekerja kereta warga Jepun, yang...