Jerayawara DARe promosi budaya keusahawanan

Oleh Daniel Lim

BELAIT, 27 FEB – Sebagai sebahagian daripada usaha untuk meningkatkan kesedaran mengenai program-program dan perkhidmatan yang disediakannya, Darussalam Enterprise (DARe) telah mengadakan jerayawara di Pusat Membeli-belah KBSentral, hari ini.

Dengan melibatkan 16 agensi, jerayawara berkenaan juga bertujuan untuk mempromosikan lagi budaya keusahawanan serta menyediakan peluang untuk berinteraksi menjelang Festival Perusahaan Mikro, Kecil dan Sederhana (PMKS) Brunei 2020.

Antara agensi yang menyertai jerayawara tersebut termasuk DARe, Ease of Doing Business (EODB), Jabatan Kastam dan Eksais Diraja, Datastream Digital Sdn Bhd (DST), Bank Usahawan, Jabatan Persaingan dan Hal Ehwal Pengguna, Tabung Amanah Perkerja (TAP), Royal Brunei Technical Services (RBTS) Paintball Arena Jerudong (PAJ), Bahagian Pendaftaran Syarikat-syarikat dan Nama-nama Perniagaan (ROCBN), Bahagian Kawalan Makanan Halal (BKMH), Jabatan Perkhidmatan Farmasi, Unit Pembangunan Koperasi, Certificate of Origin (COO), Jabatan Perbendaharaan, BruIPO dan Pejabat Daerah serta Bandaran Belait.

Di samping pameran yang diadakan oleh agensi-agensi berkenaan, satu siri pembentangan dan taklimat juga disampaikan oleh wakil agensi-agensi terpilih.

Acara pameran, taklimat dan sesi perkongsian oleh DARe dan agensi-agensi berkenaan bertujuan untuk mempromosikan lagi pelbagai produk buatan Brunei.

Di samping itu, acara berkenaan juga menjadi platform untuk mempromosikan dan meningkatkan kesedaran mengenai Festival PMKS Brunei yang akan datang.

Salah satu taklimat yang disampaikan semasa jerayawara berkenaan.