Wednesday, April 17, 2024
31 C
Brunei

  -

  Jerayawara Penamaan Pentadbir SPK di Belait pada 23-25 Jan

  Oleh Syahmi Hassan – 

  BANDAR SERI BEGAWAN, 19 JAN – Sebagai kesinambungan daripada jerayawara Penamaan Pentadbir Skim Persaraan Kebangsaan (SPK) yang telah diadakan pada Disem-
  ber lalu di Daerah Brunei dan Muara, TAP akan meneruskan lagi jerayawara tersebut kepada ahli-ahlinya di Daerah Belait pada 23 hingga 25 Januari depan di Supasave,
  Seria.

  Objektif utama jerayawara tersebut adalah untuk membarigakan proses pengurusan tadbir simpanan SPK Ahli sekiranya ahli meninggal dunia.

  Proses baharu itu membolehkan ahli untuk membuat penamaan pentadbir yang mana ia akan mempercepatkan proses pembayaran simpanan ahli SPK kepada waris dan tanggungan.

  Ahli dibolehkan untuk melantik tidak lebih daripada tiga orang pe-nama yang terdiri daripada pasa-ngan (suami atau isteri), anak-anak (berumur 18 tahun ke atas), ibu bapa, adik-beradik atau peguam/peguam syarie.

  Semasa sesi jerayawara itu nanti, individu yang dilantik oleh ahli tidak diperlukan hadir tetapi ahli hendaklah memastikan untuk membawa dokumen sokongan bagi individu yang dilantik tersebut.

  Gambar Unsplash

  Jika individu yang dilantik ialah suami atau isteri, dokumen diperlukan adalah salinan sijil nikah, anak (berumur 18 tahun ke atas) diperlukan salinan surat beranak; ibu bapa diperlukan salinan surat beranak ahli, adik-beradik diperlukan salinan surat beranak adik-beradik, anak angkat berdaftar diperlukan salinan sijil anak angkat, manakala peguam syarie atau peguam diperlukan salinan dokumen perjanjian antara ahli dan peguam (surat lantikan guaman atau sebanding).

  Ahli juga akan diterangkan mengenai proses lengkap serta tanggungjawab yang akan dipikul oleh pentadbir iaitu dipertanggungjawabkan untuk menerima dan mentadbir simpanan ahli SPK yang meninggal dunia menurut hukum syarak atau mengikut wasiat (sekiranya ahli yang meninggal bukan beragama islam) dan bukan sebagai waris tunggal.

  Bagi kelancaran proses penamaan semasa mengunjungi jerayawara itu nanti, ahli-ahli dinasihatkan untuk mendaftar terlebih dahulu sebagai pengguna portal perkhidmatan dalam talian TAP, e-Amanah di www.tap.com.bn.

  Sehubungan itu, bagi memudahkan urusan ahli yang ingin berkunjung ke jerayawara tersebut, maklumat tambahan boleh didapati melalui laman sesawang TAP atau akaun rasmi media sosial Facebook, Tabung Amanah Pekerja (TAP) dan Instagram, @TAP_Brunei.

  Orang ramai juga boleh menghubungi Pusat Panggilan TAP di talian 2722929 semasa waktu bekerja atau melalui e-mel di ask@tap.com.bn untuk maklumat lanjut.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pemimpin China, Jerman bincang krisis Ukraine

  BEIJING, 17 APRIL - Presiden China, Xi Jinping bertemu dengan Canselor Jerman, Olaf Scholz di Wisma Tetamu Diaoyutai Beijing, kelmarin. Pemimpin kedua-dua negara bertukar-tukar pandangan...